Volodimir Zelenski za ministra odbrane Ukrajine imenovao tatarskog Turčina sa Krima

4
Radiosarajevo.ba
Volodimir Zelenski za ministra odbrane Ukrajine imenovao tatarskog Turčina sa Krima
Foto: Facebook / Volodimir Zelenski

Predsjednik Ukrajine Volodimir Zelenski je večeras rekao da će ove sedmice zatražiti od parlamenta da smijeni ministra obrane Oleksija Reznikova i da ga zamijeni Rustemom Umerovim, šefom glavnog privatizacionog fonda Ukrajine.

Ova najava, data u njegovom večernjem video obraćanju naciji, postavlja temelje najvećoj promjeni u ukrajinskom odbrambenom sektoru tokom rata.

Gospodin Reznikov, koji je imenovan ministrom obrane u novembru 2021. godine, igrao je ključnu ulogu u obezbjeđivanju značajne zapadne vojne pomoći za podršku ratnim naporima. Međutim, suočavao se s upornim optužbama za korupciju unutar svojeg ministarstva, koje je opisivao kao neosnovane klevete.

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

Britanski političari: "Rusija sije haos u regiji Balkana, trebali bismo poslati vojsku u BiH"

"Odlučio sam zamijeniti ministra obrane Ukrajine. Oleksij Reznikov prošao je kroz više od 550 dana potpunog rata", rekao je Zelenski. "Vjerujem da ministarstvo treba nove pristupe i druge oblike interakcije kako s vojnim tako i sa društvom u cjelini."

Odobrenje za novog ministra obrane mora proći parlamentarnim kanalima i očekuje se da će većina zakonodavnih zastupnika Verhovne Rade podržati ovu promjenu.

Predsjednik Zelenski je izrazio svoje povjerenje da će parlament dati zeleno svjetlo za imenovanje gospodina Umerova. Rustem Umerov, 41-godišnji bivši zakonodavac krimskotatarskog porijekla, na čelu je Ukrajinskog državnog fonda za imovinu od septembra 2022. godine i aktivno je uključen u osjetljive pregovore tokom rata, uključujući one koji se odnose na sporazum o Crnomorskom žitu, piše SkyNews

[twitter]https://twitter.com/clashreport/status/1698412048017735701[/twitter]

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije