Novi udžbenici historije u Rusiji: Putinovi govori, opravdanje za rat u Ukrajini, neprijateljske SAD

1
DW
Novi udžbenici historije u Rusiji: Putinovi govori, opravdanje za rat u Ukrajini, neprijateljske SAD
Foto: EPA / Vladimir Putin

Ruska vlada predstavila je na početku školske godine nove udžbenike historije. Ključne poruke: želja za povratkom sovjetske veličine i opravdanje za rat protiv Ukrajine.

Plave korice, 450 stranica, košta 8,50 Uvra: od danas svi učenici 11. razreda u Rusiji učit će historiju iz novog udžbenika Historija Rusije od 1945. do 21. vijeka. Dosadašnja opcija izbora između različitih udžbenika ukinuta je na zahtjev ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Ova promjena je toliko važna za Kremlj da su novu knjigu historije prije nekoliko dana zvanično predstavili ruski ministar prosvjete Sergej Kravcov i bivši ministar kulture i sadašnji savjetnik predsjednika Vladimir Medinski. Medinski je bio i koautor knjige istorije.

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Srbijanski analitičar o Konakoviću: Taj nespretni centar dao je legitimitet Vučiću

Povratak u Sovjetski Savez?

Historičarka Tamara Ajdelman je godinama bila nastavnica u Rusiji, a sada živi u inostranstvu. Na svom popularnom YouTube kanalu predstavila je svoju recenziju udžbenika. "Od prvog do posljednjeg pasusa, ovaj udžbenik sadrži jasne, doslijedne i promišljene ideje koje su veoma bliske idejama sadašnje državne vlasti", jada se Ajdelman.

"Ovdje na prvoj stranici – Uvod u SSSR od 1945. – dočekuje nas fotografija nasmijanog Jurija Gagarina. Gagarin je bio sovjetski kosmonaut i prvi čovjek u svemiru – i bio je 'simbol prosperiteta Sovjetskog Saveza'.

Putin posjetio rodni kraj svoje porodice: Pogledajte kako je to izgledalo i šta ga je iznenadilo

Putin posjetio rodni kraj svoje porodice: Pogledajte kako je to izgledalo i šta ga je iznenadilo

Pored toga stoji sljedeći citat predsjednika Vladimira Putina: "Prvo mora da se prizna da je raspad Sovjetskog Saveza bio najveća geopolitička katastrofa stoljeća".

Zaključak nije formulisan, ali je ipak jasan, kaže Ajdelman: "Kako da se vratimo u ovu zemlju?".

Objašnjenje rata u Ukrajini

Na 390. strani udžbenika historije ovako počinje 37. poglavlje: Rusija danas – Specijalna vojna operacija. To znači rat protiv Ukrajine. Glavno pitanje poglavlja je: Koji su razlozi natjerali Rusiju da započne specijalnu vojnu operaciju? "Naravno, prije svega se izvještava da je Hruščov predao Krim kršeći potpuno sve zakone", komentariše Ajdelman. Na koje se zakone misli nije objašnjeno. "Onda je došlo do državnog udara u Ukrajini", rezimira Ajdelman logiku poglavlja – a Zapad je finansirao rusofobiju protiv izuzetno miroljubive Rusije.

Ulazak Ukrajine u NATO "Kraj civilizacije"

U potpoglavljima, učenici jedanaestog razreda uče o pritisku koji su Sjedinjene Države izvršile na Rusiju, o opsesiji Zapada da destabilizuje Rusiju i o porastu neonacizma u Ukrajini. Ulazak Ukrajine u NATO se vidi kao vjerovatan kraj civilizacije, što stoga ne bi trebalo dozvoliti da se desi.

A učenici će uskoro na časovima čitati i ovo: "U Ukrajini su osnovane američke biolaboratorije i rade pod najstrožom tajnošću. Kijev je izrazio želju da nabavi nuklearno oružje". Sljedeća stranica, dostupna sa QR kodom, Putinov govor od 24. februara 2022, na dan kada je počeo rat.

Slijede nove historijske knjige

Sankcije Rusiji su takođe tema u udžbeniku historije. Đacima se direktno obraća: "Takva jedinstvena vremena ne dolaze često u istoriji. Nakon povlačenja stranih kompanija, mnoga tržišta su vam otvorena. Postoje fantastične mogućnosti za karijeru u biznisu kao i za pokretanje start-up firmi. Ne propustite ovu priliku. Danas je Rusija zaista zemlja mogućnosti".

Posao se nastavlja: ​​udžbenici istorije za đake od petog do devetog razreda trebalo bi da budu gotovi do početka školske godine za godinu dana. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije