Učinkovitost Modernine vakcine fascinirala naučnike

3
Radiosarajevo.ba
Učinkovitost Modernine vakcine fascinirala naučnike
Foto: EPA-EFE / Pfizer, Moderna i AstraZeneca
Epidemiolozi američkog medicinskog konzorcija Kaiser Permanente, koji pod sobom ima 39 bolnica i 700 ambulanti, ustvrdili su da Modernino cjepivo protiv COVID-a 19, bolesti koju uzrokuje koronavirus SARS-CoV-2, učinkovito štiti od bolesti, zaraze i smrti od posljedica koronavirusa, piše Reuters.

Doktori Kaisera do tih su spoznaja došli nakon praćenja 706 hiljada odraslih osoba, od kojih je pola primila cjepivo.

Istraživanjem koje je objavljeno u časopisu The Lancet Regional Health - Americas, ali koje još nije recenzirano i potvrđeno dodatnim ispitivanjima, utvrđeno je da je Modernino cjepivo i pet mjeseci nakon primanja druge doze zarazu koronavirusom onemogućilo u 87 posto slučajeva.

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Delegacije iz RS stigle u bivšu Dobrovoljačku ulicu: Položili cvijeće i zapalili svijeće

Također, hospitalizaciju zbog oboljenja od COVID-a 19 preveniralo u 96 posto slučajeva te da je smrt od posljedica covida spriječila u 98 posto slučajeva.

Uprkos tome što su sudionici studije bolovali od raznih hroničnih bolesti te što su pripadali raznim spolnim, dobnim, rasnim i etničkim grupama, učinkovitost cjepiva kretala se između 83 i 92 posto.

Imunolog E. John Wherry sa Univerziteta Pennsylvania, koji nije sudjelovao u studiji, rekao je da je "nije jako vjerovatno" da omikron varijanta koronavirusa može u potpunosti zaobići zaštitu koju daju cjepiva protiv COVID-a 19 te da će dodatne doze vjerovatno "dati dodatnu zaštitu protiv omikrona".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije