Booster doza / EMA odobrila Modernino cjepivo za treću dozu

25. 10. 2021. u 22:05:00 Hina

Shares: 0

Europska agencija za lijekove (EMA) objavila je u ponedjeljak da se dodatna, tzv. booster doza cjepiva Moderne može davati osobama od 18 godina i starijima najmanje šest mjeseci od primanja druge doze.

To je drugo cjepivo koje je u EU-u dobilo odobrenje za treću dozu.

“Treća doza Spikevaxa primljena šest do osam mjeseci nakon druge doze dovela je do porasta razine antitijela kod odraslih čija je razina antitijela opadala”, objavila je europski medicinski regulator.

EMA je ranije u oktobru odobrila treću dozu cjepiva Pfizer/BioNTech i preporučila cijepljenje trećom dozom cjepivima kompanija Pfizer/BioNTech ili Moderne osobama sa oslabljenim imunološkim sustavom.

Države članice EU-a odlučuju treba li šira populacija primiti treću dozu.

Pod pritiskom da pokrenu svoju privredu, izbore se protiv zaraznije delta varijante koronavirusa i izbjegnu nova zatvaranja tokom zime, nekoliko država članica EU-a pokrenulo je vlastite kampanje za booster doze prije nego što je EMA objavila preporuke, javlja Hina.

Države su zauzele različite pristupe o tomu ko treba primiti treću dozu.

EMA je dodala da prati rizik od srčanih oboljenja i drugih vrlo rijetkih nuspojava nakon primanja booster doze.

Američke vlasti odobrile su dodatne doze cjepiva Pfizera/BioNTecha, Moderne te Johnson & Johnsona.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

NEMA KOMENTARA