COVID-19 / Moderna tvrdi da njihova vakcina štiti i da je sigurna za djecu

25. 10. 2021. u 18:25:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Moderna je objavila u ponedjeljak da je njeno cjepivo protiv COVID-19 izazvalo snažan imunološki odgovor i da ga općenito dobro podnose djeca u dobi od šest do 11 godina, a kompanija uskoro planira dostaviti te podatke regulatorima.

Moderna je objavila da je njeno cjepivo od dvije doze generiralo antitijela koja neutraliziraju virus kod djece, a sigurnost je usporediva s ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih, javlja Hina.

Panel savjetnika FDA-e u utorak će glasati o odobrenju suparničkog cjepiva Pfizera/BioNTecha za upotrebu kod djece od pet do 11 godina.

Cjepivo Moderne odobreno je za odrasle iznad 18 godina, a nedavno je dobilo odobrenje i za treću dozu u nekim slučajevima.

Međutim, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) još nije odobrila cjepivo za upotrebu kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina. Švedska je pauzirala korištenje cjepiva Moderne među mlađim dobnim grupama nakon izvješća o slučajevima upale srčanog mišića kod mladih odraslih osoba.

Moderna je navela da je većina nuspojava u ispitivanju, koje je imalo 4.753 učesnika, bila blage ili umjerene težine, a najčešće su to bili umor, glavobolja, temperatura i bol na mjestu ubrizgavanja doze cjepiva.

Doze cjepiva korištene u ispitivanju sadrže 50 mikrograma, što je polovica od korištene doze u prvim serijama cjepiva za odrasle. Doza od 50 mikrograma također je odobrena za uporabu kao ‘booster’ doza.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (2)