Moderna tvrdi da njihova vakcina štiti i da je sigurna za djecu

2
Radiosarajevo.ba
Moderna tvrdi da njihova vakcina štiti i da je sigurna za djecu
Foto: Arhiv/ EPA-EFE / Pfizer i Moderna

Moderna je objavila u ponedjeljak da je njeno cjepivo protiv COVID-19 izazvalo snažan imunološki odgovor i da ga općenito dobro podnose djeca u dobi od šest do 11 godina, a kompanija uskoro planira dostaviti te podatke regulatorima.

Moderna je objavila da je njeno cjepivo od dvije doze generiralo antitijela koja neutraliziraju virus kod djece, a sigurnost je usporediva s ranijim kliničkim ispitivanjima adolescenata i odraslih, javlja Hina.

Panel savjetnika FDA-e u utorak će glasati o odobrenju suparničkog cjepiva Pfizera/BioNTecha za upotrebu kod djece od pet do 11 godina.

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Elvedina Muzaferija je novo zaštitno lice Hifa Petrola

Cjepivo Moderne odobreno je za odrasle iznad 18 godina, a nedavno je dobilo odobrenje i za treću dozu u nekim slučajevima.

Međutim, američka Uprava za hranu i lijekove (FDA) još nije odobrila cjepivo za upotrebu kod adolescenata u dobi od 12 do 17 godina. Švedska je pauzirala korištenje cjepiva Moderne među mlađim dobnim grupama nakon izvješća o slučajevima upale srčanog mišića kod mladih odraslih osoba.

Moderna je navela da je većina nuspojava u ispitivanju, koje je imalo 4.753 učesnika, bila blage ili umjerene težine, a najčešće su to bili umor, glavobolja, temperatura i bol na mjestu ubrizgavanja doze cjepiva.

Doze cjepiva korištene u ispitivanju sadrže 50 mikrograma, što je polovica od korištene doze u prvim serijama cjepiva za odrasle. Doza od 50 mikrograma također je odobrena za uporabu kao ‘booster’ doza.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije