Iz kompanije Moderna se oglasili o vakcinama: Ove zime će biti potrebni boosteri

4
Hina
Iz kompanije Moderna se oglasili o vakcinama: Ove zime će biti potrebni boosteri
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Moderna INC objavila je da je njihovo cjepivo protiv COVID-19 učinkovito oko 93 posto tokom šest mjeseci nakon druge doze, bez značajnih promjena nakon kliničkog testiranja.

Međutim, podaci ne uključuju učinak cjepiva protiv zaraznije delta varijante koronavirusa, koja je uzrokovala porast zaraženih među cijepljenim osobama.

S obzirom na utjecaj delta varijante i očekivanja da će zaštitna antitijela oslabiti, kompanija kaže da očekuje da će ove zime biti potrebni boosteri.

Moderna, uz Pfizer i BioNTech, koji proizvode slična cjepiva tehnologije mRNA, zalaže se za boostere iako javno-zdravstveni dužnosnici pozivaju na više dokaza da je potrebno docjepljivanje.

Brzo šireća delta varijanta, sada dominantna u mnogim zemljama, uzrokovala je porast u hospitalizacijama te je narastao broj umrlih među onima koji se nisu cijepili.

Predsjednik Moderne Stephen Hoge rekao je u intervjuu da se podaci o učinkovitosti od 93 posto odnose na razdoblje do marta ove godine.

"Čini se da imamo dugotrajnu učinkovitost", rekao je Hoge te pojasnio:

"Ali, trenutno ne znamo što se događa s delta varijantom, a posebno po pitanju eksplozije slučajeva koja se dogodila u junu i julu."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (4)

/ Povezano

/ Najnovije