Joe Biden donio niz mjera: 100 dolara svakome ko se vakciniše

1
Radiosarajevo.ba
Joe Biden donio niz mjera: 100 dolara svakome ko se vakciniše
EPA / Joe Biden

Joe Biden, predsjednik Sjedinjenih Američkih Država je donio niz mjera ne bi li potaknuo vakcinacijuu Sjedinjenim Državama, među kojima su obavezno cijepljenje i niz drugih mjera za milione zaposlenika saveznih služba, saopćilaje u četvrtak Bijela kuća.

Zaposlenici saveznih služba koji se nisu cijepili neće smjeti skidati masku čak ni ondje gdje je kolanje covida-19 slabo te će se morati podvrgavati redovnim testovima, jednom do dva puta u sedmici.

Usto će biti ograničeni u putovanjima, navodi se u saopćenju objavljenom uoči govora američkog predsjednika.

Iako neće biti prisilne vakcinacije, ovo je ipak velik zaokret za Bidenovu administraciju koja je sve dosad odbijala svaku pomisao na prisilno cijepljenje, pozivajući radije na osobnu odgovornost i šaljući poruke ohrabrenja.

Savezna država zapošljava 4 miliona ljudi, od kojih 2 miliona civila.

Što se tiče vojske, američki predsjednik traži od nje da razmisli "kako bi i kada" mogla dodati vakcinu protiv covida-19 na popis cjepiva obveznih za vojnike.

Joe Biden poziva ujedno mjesne vlasti da plate sto dolara svakome ko se vakciniše, za što mogu koristiti izvanredna sredstva izdvojena za borbu s pandemijom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije