Facebook oštro odgovorio Bidenu o COVID-19 dezinformacijama

1
Radiosarajevo.ba
Facebook oštro odgovorio Bidenu o COVID-19 dezinformacijama
Foto: EPA-EFE / Jos Biden u borbi protiv dezinformacija

Američki predsjednik Joe Biden rekao je kako društvene mreže, poput naravno Facebooka, "ubijaju ljude".

Komentar je stigao nakon kritika Bijele kuće prema Facebooku jer dopuštaju da se objavljuju dezinformacije o vakcinama protiv koronavirusa.

“Ubijaju ljude. Pazite - jedina pandemija koju imamo je među nevakcinisanima. I oni ubijaju ljude,” rekao je Biden novinarima prije nekoliko dana.

Iz Facebooka mu nisu 'ostali dužni', te su u saopćenju poručili da su već povukli više od 18 miliona dezinformacija o COVID-19 i podijelili više od dvije milijarde sigurnih informacija o COVID-19 i cjepivima.

"Iako socijalni mediji igraju važnu ulogu u društvu, jasno je da nam je potreban pristup cijelog društva da bismo zaustavili ovu pandemiju. A činjenice - a ne navodi - trebale bi pomoći u informiranju tog napora. Činjenica je da se povećalo prihvaćanje vakcina među korisnicima Facebooka u SAD, a te i druge činjenice govore sasvim drugačiju priču od one koju je administracija promovisala posljednjih dana.

Od aprila 2020. godine sarađujemo sa Univerzitetom Carnegie Mellon i Univerzitetom Maryland na globalnom istraživanju kako bismo prikupili uvide o simptomima COVID-19, testiranju, stopi cijepljenja i još mnogo toga. Ovo je najveće istraživanje ove vrste, sa preko 70 miliona ukupnih odgovora i više od 170.000 odgovora dnevno u više od 200 zemalja i teritorija. Za ljude u SAD na Facebooku, kolebljivost cjepiva opala je za 50 posto i oni svakim danom sve više prihvaćaju vakcine.

Rezultati ovog istraživanja su javni i podijelili smo ih - zajedno s ostalim podacima koje je zatražila administracija - s Bijelom kućom, CDC-om i drugim ključnim partnerima u saveznoj vladi", naveli su iz Facebooka.

Saopćenje možete pročitati OVDJE.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije