Moderna ne ispunjava kriterije za treću dozu

Radiosarajevo.ba
Moderna ne ispunjava kriterije za treću dozu
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) uglavnom prati savjet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Naučnici Američke agencije za hranu i lijekove (FDA) saopštili su da vakcina Moderna nije ispunila njihove kriterije kojima bi se odobrila upotreba booster doze anticovid vakcine.

FDA je u utorak navela da su podaci za Moderninu vakcinu pokazali da booster doza povećava zaštitna antitijela, ali da razlika u nivou antitijela prije i nakon davanja treće doze nije dovoljno velika, posebno kod osoba kod kojih su nivoi antitijela ostali visoki, prenosi b92.

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

Šta se dešava na ulicama Sarajeva? Policajci sa psom izazvali znatiželju građana

FDA uglavnom prati savjet svojih eksperata, ali nije obavezna da ih posluša.

Grupa savjetnika Američkih centara za prevenciju i kontrolu bolesti će se susresti sljedeće sedmice kako bi razgovarali o specifičnim preporukama za to ko može da primi booster doze u SAD, ukoliko FDA odobri određenu vakcinu.

Moderna traži autorizaciju za booster dozu od 50 mikrograma, što je polovina originalne doze vakcine koja se daje u razmaku od četiri sedmice.

Kompanija je zatražila od FDA da joj se dozvoli treća doza za osobe od 65 godina i starije, kao i za imunokompromitovane, nešto nalik autorizaciji koju je dobila rivalska farmaceutska kuća Pfizer i njen partner Biontech.

Savjetnici FDA će također razmotriti davanje booster doze za vakcinu Johnson&Johnson u petak, koja se prima u jednoj dozi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije