U SAD u 2016. godini ušlo najviše izbjeglica koji su kršćani

Anadolija
U SAD u 2016. godini ušlo najviše izbjeglica koji su kršćani
U SAD u 2016. godini najviše je ušlo izbjeglica koji su kršćani, što je suprotno odluci američke administracije o zabrani ulaska državljanima sedam zemalja u kojima živi većinom muslimansko stanovništvo.

Centar za istraživanje Pew pozivajući se na podatke Centra za procesuiranje izbjeglica američkog Ministarstva vanjskih poslova, saopćio je kako 61 posto izbjeglica koji su u 2016. godini ušli u SAD, čine kršćani.

Na drugom mjestu nalaze se muslimani, kojih je bilo 22 posto, a slijede Hindusi sa devet, te druge vjerske manjine sa šest posto.

Američki predsjednik Donald Trump tokom izborne kampanje nekoliko puta je ponovio kako izbjeglice muslimani ”predstavljaju opasnost za sigurnost zemlje” i da će prilikom prijema u SAD prednost imati kršćani.

Izvještaj PEW-a pokazuje da gotovo svih 85.000 izbjeglica koje je SAD primio u 2016. godini potiču iz deset zemalja.

Najviše, čak 19 posto, potiče iz Demokratske Republike Kongo, po 15 posto iz Sirije, Mijanmara i Iraka, 11 posto iz Somalije, sedam posto iz Butana, četiri posto iz Irana, po tri posto iz Afganistana i Ukrajine te dva posto iz Eritreje.

Trumpova zabrana ulaska odnosi se na državljane Iraka, Irana, Sirije, Libije, Somalije, Sudana i Jemena.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije