Trump planira intenzivniju primjenu “brzih deportacija“ imigranata

Anadolija
Trump planira intenzivniju primjenu “brzih deportacija“ imigranata
/ Fena
U skladu sa predizbornim obećanjem američkog predsjednika Donalda Trumpa, pripremljen je nacrt plana kojim će biti ubrzana procedura “brze deportacije“ i kojim će znatno veći broj neregistriranih imigranata biti obuhvaćeno tom mjerom.

List “McClatchy“ je objavio dva interna dopisa koje je službenicima Ministarstva unutrašnjih poslova SAD-a proslijedio resorni ministar John Kelly, a u dopisima se najavljuje intenzivnija i masovnija implementacija “brze deportacije“.

Brze deportacije su do sada u SAD-u primjenjivane za imigrante koje američka policija uhvati najkasnije 14 dana od ulaska u tu zemlju i ne dalje od 100 milja daleko od granice. Ti imigranti će biti ekspresno deportovani iz SAD-a bez čekanja pravosudnog postupka.

Novi plan Trumpove administracije je da rok od 14 dana povećaju na dvije godine, a da se potpuno ukine odrednica o lokaciji hvatanja neprijavljenih imigranata. Takva mjera bi značila da će hiljade imigranata biti ekspresno deportovane iz SAD-a bez klasične pravosudne procedure.

U drugom internom dopisu sa potpisom ministra Kellyja se navodi plan da se pokreće krivični postupak protiv porodica čije maloljetno dijete je ilegalno ušlo u SAD, a potom za njim došli i roditelji.

U protekle tri godine u SAD je ilegalno ušlo 155.000 maloljetnih imigranata, a 60 posto njih je nakon sticanja pravnog statusa u SAD dovelo i roditelje pod odrednicom “spajanje porodice“. Takve porodice bi uskoro mogle biti suočene sa krivičnom istragom.

Prethodna administracija američkog predsjednika Baracka Obame je zabranila deportaciju maloljetnih imigranata iz te zemlje, a ministar Kelly planira ukinuti i tu zabranu.

Interni dopisi koje je Kelly proslijedio još nisu dobili odobrenje Bijele kuće, ali shodno Trumpovim političkim smjernicama kada je riječ o pitanju imigranata, to bi se moglo brzo dogoditi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije