Tel Aviv / U Izraelu detektovane do sada nepoznate varijante COVID-a-19

16. 03. 2022. u 10:37:00 Fena

Shares: 0

Utvrđeno je da su dvije osobe u Izraelu koje su se vratile iz inostranstva zaražene neidentifikovanom varijantom COVID-a, saopćilo je ministarstvo zdravlja ove zemlje jutros.

Virus je kombinacija varijanti BA.1 (omikron) i BA.2, koja je visoko zarazna, prenio je Haaretz.

Dva pacijenta su bila pozitivna nakon što su testirani PCR-om po slijetanju na međunarodni aerodrom Ben-Gurion, a njihovi uzorci su sekvencirani u Izraelu.

Prema podacima ministarstva zdravlja, pacijenti su imali blage simptome, uključujući temperaturu, glavobolju i bolove u mišićima, te im nije bila potrebna specijalizirana medicinska njega.

Izraelski ljekar Salman Zarka, rekao je za Armijski radio da su pacijenti par u 30-im godinama koji su se zarazili virusom od svog djeteta.

Rekao je da je povezivanje dvije virusne varijante uobičajena pojava. On je objasnio da se to dešava kada se u istoj ćeliji nalaze dva virusa i da "kada se razmnožavaju, razmjenjuju genetski materijal, stvarajući novi virus".

Infekcije omikronom su prošle sedmice opadale u korist porasta infekcija BA.2 varijantom, a zvaničnici ministarstva zdravlja zabrinuti su zbog širenja ove varijante virusa.


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)