Tri znaka da vašu glavobolju uzrokuje zaraza omikronom

1
Radiosarajevo.ba
Tri znaka da vašu glavobolju uzrokuje zaraza omikronom
Foto: Thinkstock / Ilustracija

U periodu od svega tri mjeseca Omicron varijanta koronavirusa je postala dominantna vrsta širom svijeta. Nova varijanta odgovorna je za većinu slučajeva zaraze COVID-om i na početku je dočekana uz paniku.

Znak olakšanja bio je da ova vrsta zaraze koronavirusom uglavnom ne dovodi do teških simptoma poput Delte i drugih prethodnih varijanti, tako da je rizik od hospitalizacije i smrti znatno manji.

Simptomi Omicrona su slični simptomima obične prehlade i uglavnom dovode do curenja iz nosa, grlobolje, bolova u tijelu, bolova u grudima, umora i glavobolje.

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Stručnjak za sigurnost: Intenzivirane su hibridne operacije Rusije protiv BiH!

Iako je infekcija Omikronom blaga, prepoznavanje simptoma je bitno kako bi se liječenje započelo u pravo vrijeme i smanjio rizik od infekcije.

Portal Times of India donosi tri glavna znaka koja otkrivaju da li vaša glavobolja ima veze s Omicronom.

Bol je umjerenog do jakog intenziteta

Intenzitet vaše glavobolje ovisi od toga šta je njen okidač. Može biti blaga ako je uzrokovana radnim pritiskom i može biti ozbiljna ako je uzrokovana migrenom. U slučaju infekcije Omicronom, glavobolja je uglavnom umjerena do jaka. Osjeća se poput pulsiranja, pritiskanja ili uboda, što je neuobičajeno u slučaju opće glavobolje. Osim toga, glavobolja uzrokovana varijantom omikron traje i do tri dana, čak i ako redovito uzimate lijekove protiv bolova.

Javlja se na obje strane glave

Ako ste ikad obraćali pažnju, ponekad vas glava boli samo s jedne strane ili na jednom dijelu. Područje boli u glavobolji također ovisi o okidačima vaše glavobolje. Kada je u pitanju infekcija Omicronom, bol se može osjetiti s obje strane. Vaša cijela glava može biti napeta i bolna.

Može biti praćena upalom sinusa

Prema mišljenju stručnjaka, glavobolje u slučaju omikrona mogu biti upalna reakcija tijela dok se bori protiv virusa. Kako se virus razmnožava u dišnom sustavu, utječe i na sinuse, što dovodi do upale. Dakle, glavobolja se obično javlja uz upalu sinusa. Ako patite od problema sinusne infekcije, vaša glavobolja može biti gora.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije