Jovana osjeća rijetku posljedicu omikron soja: Nadam se da će uskoro proći

0
Radiosarajevo.ba
Jovana osjeća rijetku posljedicu omikron soja: Nadam se da će uskoro proći
Foto: Kolaž/Shutterstock/Coloubox / Novi simptom omikron soja koronavirusa

Omikron soj koronavirusa napravio je velike probleme u susjednoj nam Srbiji.

Koronavirus brojke su drastično skočile i danima su bile petocifrene. Dobro u čitavoj priči je da se ispostavilo da ova varijanta virusa u većini slučajeva izaziva blaže kliničke slike, što je značilo i manje hospitalizovanih nego u prethodnim talasima epidemije. Međutim, omikron je pokazao koliko je zarazan, pa su se inficirali čak i oni koji su sve vrijeme čuvali i uspjeli da ga do sada ne "pokupe".

Ono što je karakteristično za ovaj soj je da izaziva simptome koji su slični gripu – curenje iz nosa, grlobolja, malaksalost, glavobolja... Međutim, ponekad se javljaju i neki drugi, rjeđi simptomi, kakve je imala Jovana L. iz Čačka, piše Mondo.

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

U Zemaljskom muzeju BiH otvorena izložba "Monumental" fotografa Ziyaha Gafića i Tomasa van Hutrivea

Ona je vakcinisana protiv koronavirusa i sve do sada je uspjela da se sačuva od COVID-19, ali je prije dvadesetak dana osjetila prve simptome.

"Inače nisam sklona čestim glavoboljama, ali prvo me je cijeli dan boljela glava. Nisam pridavala mnogo značaja tome, sve do narednog dana. Ujutru kada sam ustala bila sam užasno malaksala, a glava ma je boljela kao nikad ranije. Osjećala sam bol u glavi pri svakom pomjeranju, a pored toga sam prilikom svakog ustajanja ili promjene položaja imala kratke vrtoglavice. Takođe, imala sam i grlobolju", priča Jovana.

Doktorica Elizabeta Vrana iz Subotice je nedavno upozorila na jedan simptom koronavirusa koji se javlja sporadično, a kome je posvjedočila i Jovana.

"Užasno mi se spavalo tih dana, bukvalno sam mogla da prespavam cijeli dan", kaže ona, dok je dr Vrana naglasila da, pored onih koji zbog koronavirusa spavaju mnogo više nego inače, ima i onih koje muči nesanica.

Nakon nekoliko dana, Jovana se potpuno oporavila, ali je, kako kaže, primijetila posljedicu - zaboravnost.

"Dešava mi se da u sekundi zaboravim šta sam htjela da kažem ili da zaboravim šta sam htjela da uzmem dok ih kuhinje pređem u dnevnu sobu. To mi jako smeta jer inače nisam imala takvih problema, ali nadam se da će to uskoro proći", zaključuje Jovana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije