Novi val omicron varijante koronavirusa širi se prema istoku Europe

2
Hina
Novi val omicron varijante koronavirusa širi se prema istoku Europe
Foto: A. K. /Radiosarajevo.ba / Šetnja u Sarajevu

Novi val omicron varijante koronavirusa širi se prema istoku Europe, upozoreno je iz Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u utorak, pozivajući vlade da pojačaju programe cijepljenja i druge mjere.

U protekle dvije sedmice, broj zaraženih više je nego udvostručen u Armeniji, Azerbajdžanu, Bjelorusiji, Gruziji, Rusiji i Ukrajini, upozorio je regionalni direktor Hans Kluge u izjavi.

Te je komentare iznio u periodu kad je nekoliko europskih država, uključujući Češku i Poljsku, najavilo da će ukinuti COVID mjere bude li i dalje padao broj zaraženih.

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

Ivica Puljić iz Amerike: 'Ovo su informacije koje sam upravo dobio iz Ureda glavnog tajnika UN-a'

WHO je međutim naglasio da su mjere poput brzog testiranja i nošenja maski kontinuirano potrebne te dodao da je dosad na europskom prostoru registrirano više od 165 miliona zaraženih COVID-om, uz 25.000 smrtnih slučajeva protekle sedmice.

"Suočeni s plimnim valom omicrona, i s deltom koja i dalje kruži na istoku, ova zabrinjavajuća situacija nije trenutak da se ukidaju mjere za koje znamo da djeluju u smanjenju širenja infekcije COVID-19", izjavio je Kluge.

On je pozvao vlade da ispitaju koji su lokalni razlozi niskih stopa cijepljenja.

Nažalost, protiv infekcije COVID-19 potpuno je vakcinisano manje od 40 posto starijih od 60 godina u Bosni i Hercegovini, Bugarskoj, Kirgistanu, Ukrajini i Uzbekistanu.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije