Nova subvarijanta omicron soja na Balkanu: Širi se još brže, evo kakvi su simptomi

5
Radiosarajevo.ba
Nova subvarijanta omicron soja na Balkanu: Širi se još brže, evo kakvi su simptomi
Foto: Miguel Gutierrez Jr. / Ilustracija

Prvi slučaj stelt omicron soja stigao je u Srbiju, a informacija je potvrđena danas sa Medicinskog fakulteta u Beogradu.

Virusolog Tanja Jovanović kaže da nova subvarijanta polako postaje dominantna u nekim zemljama, ali se pretpostavlja da su kliničke slike slične kao i kod prve. Vakcina štiti i od srednje teških i teških formi bolesti, ističe Jovanović.

PCR testom kojim se otkriva potencijalno prisustvo omicron varijante i subvarijante virusa, u Kliničkom centru Srbije pokazana je sumnja na prisustvo nove subvarijante BA.2.

Na Medicinskom fakultetu, tehnikom sekvenciranja, potvrđeno je prisustvo stelt omicron subvarijante u dva uzorka bolesnika iz Novog Pazara.

Virusolog Tanja Jovanović kaže za RTS da je primijećeno da se ova subvarijanta, koja je prvi put otkrivena na Filipinima krajem januara, širi još brže nego prethodna, i polako postaje dominanta u nekim zemljama, kao što su Danska, Indija, Velika Britanija, Njemačka.

Prisustvo ove subvarijante, kako navodi, dokazano je u više od 50 zemalja.

Kada je riječ o simptomima, navodi da se za sada ne zna da li postoje razlike u odnosu na prvu subvarijantu omicrona, BA.1, da li daje težu ili lakšu kliničku sliku, da li lakše izbjegava vakcinalni ili prirodni imunitet.

Međutim, kako je napomenula, pretpostavlja se da je to slično kao i sa prethodnom subvarijantom.

Jovanović napominje da se subvarijante ne razlikuju mnogo, samo u dvadesetak mutacija, inače su vrlo slične po fiksiranim mutacijama koje imaju.

"Mnogo su veće razlike između različitih varijanti, nego između različitih subvarijanti u okviru jedne varijante", objašnjava doktorka.

Jovanović ističe da vakcina štiti od srednje teških i teških formi bolesti.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije