Doživjela rijedak simptom omicrona, još osjeća posljedice: "Nisam se nikad..."

0
Radiosarajevo.ba
Doživjela rijedak simptom omicrona, još osjeća posljedice: "Nisam se nikad..."
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Otkako je omicron soj korone stigao u regiju, brojke su drastično skočile i danima su bile peteroznamenkaste.

U cijeloj je priči dobro to što se ispostavilo da ova varijanta u većini slučajeva izaziva tek blaže simptome, što je značilo i manje hospitaliziranih nego u prethodnim valovima pandemije. Međutim, omikron je pokazao koliko je zarazan, pa su se inficirali čak i oni koju su od početka odolijevali koronavirusu.

I ovaj soj izaziva simptome slične gripi – curenje iz nosa, grlobolju, malaksalost, glavobolju... Međutim, ponekad se javljaju i neki drugi, rjeđi simptomi, kakve je imala Jovana iz Srbije, koja je svoje iskustvo podijelila s novinarima portala Mondo.rs.

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Oglasio se sud u Bijeljini o presudi pedofilu koji je pobjegao: Ne žele odgovoriti na jedno pitanje

Ona je cijepljena protiv korone i sve donedavno uspijevala je izbjeći COVID, ali je prije dvadesetak dana osjetila prve simptome.

"Inače nisam sklona čestim glavoboljama, ali prvo me je cijeli dan boljela glava. Nisam pridavala mnogo značaja tome, sve do narednog dana. Ujutro kada sam ustala bila sam užasno malaksala, a glava me boljela kao nikad ranije. Osjećala sam bol u glavi pri svakom pokretu, a osim toga sam prilikom svakog ustajanja ili promjene položaja imala kratke vrtoglavice. Također, imala sam i grlobolju", ispričala je Jovana za Mondo.

Drugog dana od pojave simptoma, Jovana je dobila temperaturu, koja nije bila pretjerano visoka, najviše do 38,4. Vrtoglavica je potrajala dva dana.

"Ono po čemu sam definitivno znala, i bez testiranja, da nije riječ o običnoj prehladi ili gripi je malaksalost kakvu nikad u životu nisam osjetila. Boljela me je svaka kost u tijelu, a glavobolja je potrajala četiri dana. Temperaturu sam imala samo taj jedan dan, i generalno sam posle tri-četiri dana primijetila da se simptomi polako povlače", opisala je Jovana.

Doktorica Elizabeta Vrana iz Subotice nedavno je upozorila na jedan simptom korone koji se javlja sporadično, a s kojim se suočila i Jovana.

"Užasno mi se spavalo tih dana, doslovno sam mogla prespavati cijeli dan", kaže ona, dok je doktorica Vrana naglasila da, uz one koji zbog korone spavaju puno više nego inače, ima i onih koje muči nesanica.

Nakon nekoliko dana, Jovana se potpuno oporavila, ali je, kako kaže, primijetila posljedicu koja se javlja kod mnogih - zaboravljivost.

"Događa mi se da u sekundi zaboravim što sam htjela reći ili što sam htjela uzeti dok iz kuhinje prijeđem u dnevnu sobu. To mi jako smeta jer inače nisam imala takvih problema, ali nadam se da će to uskoro proći", zaključuje Jovana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije