! / Pedijatrica o simptomima omicrona kod djece: Osim respiratornih, tu su i druge tegobe

02. 02. 2022. u 12:29:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Dr. Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula u Srbiji, kaže za RTS da s dolaskom omicrona imaju veliki broj pregleda na teritoriji opštine koji se kreće do 400 na dnevnom nivou.

"Imamo djecu i predškolskog i školskog uzrasta kojih je najviše, oko 40 do 60 odsto. Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomima prehlade. Djeca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom.

Neka djeca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana djeca budu dobro", navodi Jovanovićeva.

Ističe da je većina djece, oko 90 odsto, koja se testira pozitivna.

"Radi se o lakšoj kliničkoj slici, komplikacije su jako rijetke za sada. Ako roditelji primijete da dijete dobije temperaturu, bol u grlu, zapušenost nosa, da dijete izoluju i testiraju ga.

Terapija je simptomatska – da obaraju temperaturu, da daju paracetamol ili brufen, kapi za otpušavanje nosa, toaleta nosa i što više tečnosti", dodaje Jovanovićeva.

Napominje da se djeca testiraju da bi znali da li bi trebalo da budu u izolaciji.

"Imamo i druge simptome, respiratorne i stomačne tegobe kod djece, s tim što se radi u većini slučajeva o omicronu. Imali smo ih par koja su negativna, a imaju simptome koji su slični gripu, ali ne radimo test za gripu, pa ne možemo da ga detektujemo", ističe dr. Jovanović, piše Blic.

Prema njenim riječima, vakcinacija je stala: "Apelujem na roditelje da djecu koja imaju oboljenja kao astma, dijabetes, hronična neurološka oboljenja da ih dovedu i vakcinišu, jer je vakcina bezbjedna i štiti dijete od daljih komplikacija."


Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacija za Android | iPhone i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

KOMENTARI (1)