Pedijatrica o simptomima omicrona kod djece: Osim respiratornih, tu su i druge tegobe

1
Radiosarajevo.ba
Pedijatrica o simptomima omicrona kod djece: Osim respiratornih, tu su i druge tegobe
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Dr. Aneta Jovanović, načelnica Pedijatrijske službe Doma zdravlja Palilula u Srbiji, kaže za RTS da s dolaskom omicrona imaju veliki broj pregleda na teritoriji opštine koji se kreće do 400 na dnevnom nivou.

"Imamo djecu i predškolskog i školskog uzrasta kojih je najviše, oko 40 do 60 odsto. Sreća je da je klinička slika laka, da se radi o simptomima prehlade. Djeca se žale na bol, na grebanje u grlu, na zapušenost nosa, praćeno je temperaturom.

Neka djeca kašlju malo nadražajno, ali za tri do četiri dana djeca budu dobro", navodi Jovanovićeva.

Ministar Katica o odgovoru sindikata Arijani Memić: To nije zvanični stav MUP-a i Uprave policije

Ministar Katica o odgovoru sindikata Arijani Memić: To nije zvanični stav MUP-a i Uprave policije

Ističe da je većina djece, oko 90 odsto, koja se testira pozitivna.

"Radi se o lakšoj kliničkoj slici, komplikacije su jako rijetke za sada. Ako roditelji primijete da dijete dobije temperaturu, bol u grlu, zapušenost nosa, da dijete izoluju i testiraju ga.

Terapija je simptomatska – da obaraju temperaturu, da daju paracetamol ili brufen, kapi za otpušavanje nosa, toaleta nosa i što više tečnosti", dodaje Jovanovićeva.

Napominje da se djeca testiraju da bi znali da li bi trebalo da budu u izolaciji.

"Imamo i druge simptome, respiratorne i stomačne tegobe kod djece, s tim što se radi u većini slučajeva o omicronu. Imali smo ih par koja su negativna, a imaju simptome koji su slični gripu, ali ne radimo test za gripu, pa ne možemo da ga detektujemo", ističe dr. Jovanović, piše Blic.

Prema njenim riječima, vakcinacija je stala: "Apelujem na roditelje da djecu koja imaju oboljenja kao astma, dijabetes, hronična neurološka oboljenja da ih dovedu i vakcinišu, jer je vakcina bezbjedna i štiti dijete od daljih komplikacija."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (1)

/ Povezano

/ Najnovije