Mala djeca imaju blaže simptome od omicrona nego od delte

0
Radiosarajevo.ba
Mala djeca imaju blaže simptome od omicrona nego od delte
FOTO: EPA / Ilustracija

Kod vrlo male djece omicron varijanta koronavirusa uzrokuje manje tešku bolest u odnosu na delta varijantu, prema novoj američkoj studiji.

Znanstvenici su pregledali podatke o gotovo 80.000 američke djece mlađe od pet godina koja su prvi put zaražena koronavirusom, uključujući 7.201 dijete zaraženo krajem decembra ili početkom januara, kada je omicron uzrokovao više od 90 posto slučajeva.

Nakon što su uzeli u obzir druge čimbenike rizika, uključujući zdravstvena stanja i društveno-ekonomske faktore, znanstvenici su otkrili da su djeca zaražena tokom vala uzorkovanog omicronom imala 29 posto manji rizik od posjeta hitnoj službi, 67 posto manji rizik od hospitalizacije, 68 posto manji rizik od potrebe za intenzivnom njegom i 71 posto manji rizik od potrebe za strojevima za disanje u poređenju s djecom zaraženom deltom, prenosi Hina.

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Podcast s Tomom – Jadranka Miličević: Za femicid nije kriv samo pojedinac, već čitavo društvo

Međutim, "zbog povećane prenosivosti omicrona ukupan broj posjeta hitnim odjelima, hospitalizacija, prijema na intenzivnu njegu i korištenja mehaničkog respiratora kod djece i dalje može biti veći "s omicronom nego s deltom, prema izvještaju objavljenom na medRxivu prije znanstvene recenzije.

Znanstvenici su također primijetili da su stope infekcije bile nerazmjerno veće kod crne i latinoameričke djece i za omicron i za deltu za ovu dobnu skupinu, a jaz se povećao za infekcije omicronom, rekao je voditelj studije Rong Xu s Medicinskog fakulteta Sveučilišta Case Western Reserve.

Još neobjavljeni podaci pokazuju da su "djeca mlađa od pet godina imala najveću stopu infekcije omicronom" u usporedbi sa starijom djecom i odraslima u svim dobnim skupinama, rekao je.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije