Britanski naučnici otkrili koliko dugo booster doza štiti od Omicrona

5
Radiosarajevo.ba
Britanski naučnici otkrili koliko dugo booster doza štiti od Omicrona
Ilustracija / Šef WHO-a izrazio zabrinutost

Omicron varijanta virusa SARS-CoV-2 pojavila se relativno nedavno, početkom novembra. Prvi poznati slučaj infekcije varijantom službenog naziva B.1.1.529 zabilježen je 9. novembra. Od tada se proširila svijetom i postala dominantna u mnogim zemljama.

Vrlo brzo pokazalo se da joj brojne mutacije omogućuju da probija imunitet stečen vakcinacijom i prebolijevanjem infekcija starijim varijantama. No, ispitivanja su pokazala da treća doza vakcine protiv izvornog, vuhanskog soja virusa pruža solidnu zaštitu od infekcije, a posebno od simptomatske bolesti, hospitalizacije i smrti.

No, kako je poznato da nivo protutijela s vremenom padaju, nametnulo se pitanje koliko dugo i koliko dobro postojeće vakcine štite od Omicrona, piše Index.

Supruga Fuada Hadžihasanagića apeluje na građane da pomognu u potrazi za njenim mužem

Supruga Fuada Hadžihasanagića apeluje na građane da pomognu u potrazi za njenim mužem

Prvi ozbiljan odgovor na ovo pitanje ponudilo je novo istraživanje provedeno u Velikoj Britaniji u kojoj je Omicron prilično brzo istisnuo deltu - već oko sredine decembra 2021. postao je dominantan u Engleskoj.

Prema izvještaju koje je u petak objavio U.K. Health Security Agency, zaštita od zaraze nakon vakcinacije trećom dozom mogla bi trajati manje od šest mjeseci. No, čini se da je zaštita od teških oblika bolesti trajnija.

Istraživanje je pokazalo da treća doza Pfizerove vakcine dvije sedmice nakon cijepljenja pruža zaštitu od zaraze Omicronom od oko 70%. No, ta zaštita relativno brzo pada tako da je nakon tri mjeseca oko 50%. U drugoj analizi naučnici su procijenili da bi ona nakon četiri mjeseca mogla pasti na svega 40%.

Nivoi protutijela padaju nakon vakcinacije o kojoj god da je vakcini riječ. Međutim, protutijela se počinju ponovno stvarati kada organizam dođe u kontakt s virusom, a također, ona nisu jedina zaštita od virusa.

Zaštita od teške bolesti je trajnija

Britanska studija pokazala je da booster nudi snažniju zaštitu od teških bolesti nego od infekcije. Konkretno, istraživači su otkrili da je dvije sedmice nakon treće doze Pfizera zaštita od hospitalizacije veća od 95% te da ostaje na oko 80% čak i nakon četiri mjeseca.

Za usporedbu, nakon dvije doze bilo koje vakcine zaštita od teške bolesti nakon šest mjeseci opada na 40%. Nalazi se vjerovatno odnose i na Modernina mRNA vakcine jer one funkcioniraju na istom principu i pruža sličnu zaštitu kao Pfizerovo od drugih sojeva.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije