Šta se dešava s antitijelima poslije omicrona: "Za nekoliko nedjelja..."

5
Radiosarajevo.ba
Šta se dešava s antitijelima poslije omicrona: "Za nekoliko nedjelja..."
Foto: Zoran Sinko / Marija Gnjatović

Doktorica Marija Gnjatović iz Instituta za primjenu nuklearne energije iz Srbije navodi da se omicron brzo širi te da izbjegava već stvoreni imunitet.

Ona je za RTS istakla da je omicron iznenadio na mnogo načina, te da je teško predvidjeti kada će doći do smirivanja ovog talasa.

"Omicron nas je iznenadio na mnogo načina, prije svega po brzini širenja i po tome što je dosta drugačiji, dosta izmijenjen, dosta izbjegava odgovor, tako da je teško predvidjeti kada će doći do smirivanja ovog talasa", objašnjava Gnjatović.

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Premijer liga BiH: Željezničar lovi bodove na Grbavici, Sarajevo protiv Tuzla City

Na pitanje da li to što su simptomi kod omicrona blaži, barem za sada, znači da će se nakon infekcije stvoriti manje antitijela - odgovorila je da je teško dati odgovor.

"Za nekoliko nedjelja ćemo imati neke preciznije podatke o tome. Ali, svakako na već stvoreni imunitet dodatna infekcija omicronom će ojačati naš organizam u svom imunološkom i odbrambenom smislu i što se tiče i pojave eventualno novih sojeva", objašnjava Gnjatović.

Na pitanje koliko će nas dugo antitijela stvorena infekcijom omicronom štititi, kojom brzinom će nestajati, navodi da je dosadašnje iskustvo pokazalo da blaža klinička slika izaziva stvaranje manje antitijela, a da teža klinička slika izaziva stvaranje većih količina antitijela.

"Ali opet ponavljam, jako je mali broj ljudi koji do sada ili nije vakcinisan ili nije preležao COVID, te je u tom smislu teško pratiti, ali će sigurno sve te kombinacije dati jedan dobar imunološki odgovor koji će ličiti na jednu polivalentnu vakcinu jer ćemo imati čitavu lepezu antitijela prema različitim domenima, s proteina koji se mijenjaju kod tih mutiranih pojava", objašnjava Gnjatović.

Na pitanje da li imamo razloga za zabrinutost, ukoliko nemamo antitijela, odgovara:

"Značaj antitijela nikako ne treba zanemariti. Naravno nisu ona jedina, tu su t-ćelije, ali svakako za tu prvu odbranu antitijela jesu važna i dobro je kada ih imamo što više. I sada, kada je omicron u pitanju, vidimo da su najbolje prošli, da su najzaštićeniji oni sa visokim vrednostima antitijela Naravno, mi ne možemo sad da kažemo kod svakog pojedinca kolika je ta vrijednost koja će ga štititi. Ovo je opšte zapažanje koje ćemo dalje ispitivati".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (5)

/ Povezano

/ Najnovije