Twitter: Trajno zatvoren nalog Donalda Trumpa

0
Radiosarajevo.ba
Twitter:  Trajno zatvoren nalog Donalda Trumpa
Foto: Arhiv/Radiosarajevo.ba / Donald Trump

Twitter je ove sedmice zatvorio nekoliko profila kojima je namjera bila prenositi poruke bivšeg predsjednika Donalda Trumpa koji je u januaru zauvijek izbačen s njegove omiljene platforme.

Društvena mreža je u četvrtak potvrdila da je intervenisala protiv profila nakon objava u američkim medijima o tim profilima koji su preuzimali objave s bloga republikanskog milijardera pod nazivom "From the desk of Donald Trump" ("Iz ureda Donalda Trumpa"), javlja Hina.

Bivši predsjednik je početkom godine protjeran s Twittera zbog poticanja pristaša na upad na Capitol dok je 6. januara trajala sjednica na kojoj se trebala potvrditi pobjeda Joea Bidena na izborima.

"Kao što zahtijevaju naša pravila o pokušajima zaobilaženja zabrane, donijeli smo mjere protiv profila čija je očita namjera bila zamijeniti i promovisatii sadržaje povezane sa zabranjenim profilom", obrazložio je glasnogovornik kalifornijske kompanije.

Platforma je prvo privremeno zatvorila profil bivšeg predsjednika, a zatim je trajno produžila sankciju.

Jack Dorsey, osnivač i vlasnik Twittera, branio se na svom profilu. Po njegovim riječima, ovo je "dobra" odluka koja ipak znači "poraz u promicanju zdrave komunikacije".

Većina velikih društvenih mreža donijela je slične mjere, ali još nije odlučila jesu li privremene ili konačne.

YouTube (Google) je istakao da očekuje da će se opasnost od nasilja smanjiti.

Facebook je odluku prepustio svom nadzornom odboru, ali je novoosnovano tijelo vratilo lopticu kompaniji  pozivajući ju da za šest mjeseci odluči o tome može li se Donald Trump vratiti na mrežu i kada.

Međunarodni članovi tog svojevrsnog Vrhovnog suda ipak su priznali da je zasad najbolje zabraniti ga.

Donald Trump je prije zabrane imao gotovo 89 miliona pratilaca na Twitteru, 35 miliona na Facebooku i 24 milionana Instagramu.

Na svojoj mrežnoj stranici on i dalje tvrdi, bez ikakva dokaza, da su mu izbori "ukradeni".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije