Turska organizira još 105 letova da bi vratila svoje državljane do ramazana

AA
Turska organizira još 105 letova da bi vratila svoje državljane do ramazana
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Turska ima namjeru organizovati još 105 letova iz 72 zemlje kako bi svojim državljanima omogućila da se vrate u zemlju prije početka mjeseca ramazana, kazao je u subotu turski ministar vanjskih poslova.

Govoreći sa kanal NTV Mevlut Cavusoglu je kazao da su tokom globalne pandemije novog koronavirusa u inostranstvu preminula 342 turska državljanina.

"Turska planira još 105 letova iz 72 zemlje kako bi vratila svoje državljane prije početka ramazana. Do sada je više od 25.000 građana dovedeno u Tursku iz 74 zemlje“, istakao je Cavusoglu.

Dodao je da je Ministarstvo vanjskih poslova primilo još približno 25.000 zahtjeva za povratak u zemlju.

Cavusoglu je rekao i da će se Izvršni odbor Organizacije islamske saradnje sljedeće sedmice, na zahtjev Turske, održati video konferenciju na kojoj će razgovarati o globalnoj pandemiji koronavirusa.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) 11. marta je zbog širenja koronavirusa proglasila “globalnu pandemiju“. Također, WHO je uz Evropu novim epicentrom pandemije koronavirusa, koji se prvi put pojavio krajem prošle godine u kineskom gradu Wuhanu, proglasio i Sjedinjene Američke Države. Od COVID-19 u svijetu je umrlo više od 157.400 ljudi, a potvrđeno je preko 2.290.000 slučajeva zaraze koronavirusom u više od 185 zemalja, govore podaci američkog Univerziteta “Johns Hopkins“. Do sada se oporavilo više od 580.000 ljudi.

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije