Italija: Broj umrlih se povećao za 482, brojevi ne padaju kako su se nadali

Radiosarajevo.ba
Italija: Broj umrlih se povećao za 482, brojevi ne padaju kako su se nadali
Foto: EPA-EFE / Italija

U subotu se broj umrlih od COVID-19 u Italiji povećao za 482, dok je dan ranije bilo 575 novih smrtnih slučajeva, a broj novozaraženih blago je pao s jučerašnjih 3493 na 3491.

Podaci o umrlima i novozaraženima potvrđuju uglavnom stabilno stanje posljednjih 12 dana.

Ti brojevi znatno su niži od onih s vrhova krivulje zaraženih i umrlih krajem marta, no smanjenje se nije nastavilo kako se nadalo u Italiji, koja je u karanteni već gotovo šest sedmica.

Ukupno je u Italiji dosad zabilježeno 175.925 slučajeva, a preminulo je 23.227 ljudi.

Italijanska vlada je prošle sedmice produžila do 3. maja zabranu rada firmi čije poslovanje ne smatra ključnim u razdoblju karantene, podsjeća Reuters, javlja Index.hr.

Brojne uglavnom male i srednje tvrtke podnijele su zahtjeve za nastavak poslovanja ili njegovo djelomično otvaranje.

Ključni je uslov - bar načelno - da dokažu da su dio opskrbnog lanca kompanija koje su ključne u vrijeme pandemije - poput onih u prehrambenom, energetskom i farmaceutskom sektoru, prema vladinoj uredbi.

Vlada će provesti inspekcije kako bi utvrdila da kompanije ne izigravaju sistem, rekao je Reutersu glasnogovornik ministarstva unutarnjih poslova.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije