Italija: Vlada najavila produženje restriktivnih mjera

Hina
Italija: Vlada najavila produženje restriktivnih mjera
Foto: EPA-EFE / Italija

Italijanska vlada je najavila da će produžiti postojeće restriktivne mjere protiv širenja koronavirusa do 3. maja, no neke italijanske pokrajine prijete da će samostalno djelovati u smjeru ukidanja nekih mjera.

Vlada za sada nije iznijela plan kojim tempom i u kojoj mjeri će restrikcije biti ukidane.

Luca Zaia iz desne Lige, čelnik sjeverne pokrajine Veneto, koja je ostvarila značajan napredak u stavljanju epidemije pod kontrolu, rekao je danas da želi relaksirati mjere prije 3. maja.

"Karantena više ne postoji", rekao je Zaia novinarima, referirajući se na vladinu odluku od prošle sedmice o mogućnosti pokretanja određenih poslova.

Od utorka su u nekim talijanskim pokrajinama otvorene knjižare, trgovine uredske opreme i trgovine dječje robe.

Čelnik južne pokrajine Kampanije, čije je sjedište Napulj, Vincenzo De Luca iz vladajuće lijevo centrističke Demokratske stranke, kazao je da će Kampanija, ako sjeverne pokrajine neće poštovati nametnute restrikcije, "zatvoriti svoje granice" i zabraniti ulaz u pokrajinu osobama koje u njoj ne žive.

Zaraza je uvelike koncentrirana u sjevernoj pokrajini Lombardiji, oko finansijskog središta grada Milana te u susjednim pokrajinama Pijemontu i Emiliji-Romagni.

Nuklearni fizičar Paolo Branchini, koji je proučavao trend novozaraženih i novih smrtnih slučajeva, rekao je za list Corriere della Sera da je karantena prvotno usporila širenje, ali da je sada "iscrpila svoj pozitivni učinak".

Branchini kaže da je, budući da je glavni izvor novih infekcija porodica, jedini način za smanjenje broja umrlih i novozaraženih smještanje svih pozitivnih osoba u posebne centre kako bi se odvojili od članova porodice.

Prema podacima italijanske civilne zaštite u Italiji je, od početka epidemije 21. februara, umrlo od koronavirusa 22.745 osoba.

Samo SAD ima veći broj smrtnih slučajeva, ali i znatno više stanovnika.

Međutim, italijanske vlasti priznaju da je pravi broj smrtnih slučajeva vjerovatno puno veći.

U petak se broj umrlih od COVID-19 u Italiji povećao za 575 dok je dan ranije bilo 525 smrtnih slučajeva, a broj novozaraženih blago je pao sa 3.786 na 3.493.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije