U Rusiji skoro 5.000 novih slučajeva - Putin donio novu uredbu

Fena
U Rusiji skoro 5.000 novih slučajeva - Putin donio novu uredbu
Foto: TASS / Vladimir Putin, predsjednik Rusije

Ruski predsjednik Vladimir Putin naredio je vladi da objavljuje dnevne prognoze širenja novog koronavirusa dok je Rusija zabilježila skoro 5.000 novih slučajeva u samo jednom danu.

Epidemija koronavirusa u Rusiji naglo je dobila na zamahu u aprilu nakon što je u ranim fazama epidemije javljala o daleko manjim brojkama zaraženih od svih zapadnoevropskih zemalja.

U subotu je ruska zvanična brojka zaraženih od koronavirusa iznosila 36.793, nakon rekordnog povećanja tokom noći od 4.785 ljudi, a broj preminulih porastao je za 40 na 313.

Vlada "mora pružati kratkoročne prognoze broja građana koji bi mogli biti zaraženi novom bolešću (COVID-19) i izvještavati o svojim procjenama na dnevnoj osnovi", objavljena je Putinova naredba na websiteu Kremlja.

U Moskvi, gradu od 12,7 miliona ljudi koji je postao epicentar ruske epidemije kronavirusa, broj slučajeva zaraženih porastao je za 2.649 na 20.754, a na rusku prijestonicu otpada polovina svih slučajeva preminulih objavljenih u subotu.

Gradonačelnik Moskve Sergej Sobjanin kazao je, međutim, da mjere blokade uvedene u martu daju rezultate.

"Stopa obolijevanja u gradu raste, ali ne eksponencijalno, i daleko je od najgoreg scenarija. Prije sedmicu dana, moskovske medicinske institucije radile su van svojih limita. Danas su se prebacile na normalan rad sa solidnim kapacitetima", piše Sobjanin na svom websiteu, javlja Reuters.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije