Rusija poslala pomoć SAD

Radiosarajevo.ba
Rusija poslala pomoć SAD
Foto: Ministarstvo odbrane Rusije / Pomoć za SAD

Ruski vojni transportni avion poletio je sa aerodroma izvan Moskve rano jutros prema SAD sa tovarom medicinske opreme i maski, kao pomoć Vašingtonu u borbi protiv virusa korona, javila je ruska državna televizija.

Predsjednik Rusije Vladimir Putin ponudio je rusku pomoć u telefonskom razgovoru sa predsjednikom SAD-a Donaldom Trumpom prije dva dana, kada su dvojica lidera razmijenila mišljenja o odgovoru na pandemiju, piše Srna.

Let je organizovalo rusko Ministarstvo odbrane. Reuters navodi da ovaj potez vjerovatno neće biti pozitivno primljen među kritičarima Trumpa, koji žele da se on distancira od Putina i smatraju da Moskva koristi ovakvu pomoć kao geopolitičku i propagandnu alatku za širenje svog uticaja, što Kremlj demantuje.

"Trump je sa zahvalnošću prihvatio ovu humanitarnu pomoć", izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, prenio je Interfaks.

Američki predsjednik je sa entuzijazmom govorio o ruskoj pomoći poslije razgovora s Putinom.

Stanica "Rusija 24" prikazala je jutros kako avion polijeće po mraku iz vojne baze u blizini Moskve, sa teretom u kartonskim kutijama i ostalim paketima.

U SAD je potvrđeno 187.000 slučajeva zaraze i blizu 3.900 smrtnih ishoda usljed oboljenja COVID-19.

Peskov je rekao da se Moskva nada da će SAD moći da pruže medicinsku pomoć Rusiji ukoliko to bude potrebno u nekom trenutku.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije