Evropska komisija: Koliko je "Trumpov čudesni lijek" efikasan protiv virusa COVID-19

Fena
Evropska komisija: Koliko je "Trumpov čudesni lijek" efikasan protiv virusa COVID-19

Evropska komisija saopćila je u utorak kako nema dokaza da je lijek – koji je američki predsjednik Donald Trump predstavio kao potencijalno čudo za izlječenje od COVID-19 – efikasan u borbi protiv bolesti izazvane novim koronavirusom.

Trump je izjavio da bi hidroksihlorokvin, lijek protiv malarije mogao biti "među najvećim prekretnicama u historiji medicine" zbog svojih potencijalnih efekata protiv COVID-19.

"Efikasnost hidroksihlorokvina u liječenju pacijenata od  COVID-19 do danas nije dokazana", saopćila je Evropska komisija, pozivajući na interno mišljenje Evropske medicinske agencije.

Portparol agencije izjavio je da također nema dokaza ni o pozitivnim efektima hlorokvina, još jednog lijeka protiv malarije, koji je također testiran radi mogućeg korištenja u liječenju od COVID-19, prenosi Reuters.

SAD: Odobrena dva lijeka za pomoć u borbi protiv koronavirusa

Američka agencija za hranu i lijekove (FDA) odobrila je u borbi protiv infekcije COVID-19 korištenje antimalarijskih lijekova hlorokin i hidroksihlorokin, ali isključivo u bolnicama. Ministarstvo zdravstva saopćilo je da je FDA dao zeleno svjetlo da te lijekove "propisuju ljekari pacijentima adolescentima i odraslima koji su hospitalizirani zbog infekcije COVID-19, po potrebi".

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije