COVID-19 / Trump: Nema potrebe za karantinom u New Yorku

29. 03. 2020. u 07:59:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 0

Američki predsjednik Donald Trump je ipak odustao od ideje da zbog pandemije koronavirusa u cijeloj saveznoj državi New York uvede karantin, nakon što je ona naišla na velike kritike javnosti.

"Karantin neće biti potreban", poručio je Trump putem Twittera.

Broj umrlih od koronavirusa u SAD-u raste velikom brzinom. Sada je potvrđeno već više od 2.100 smrtnih slučajeva, što je više nego dvostruko od broja umrlih prije samo dva dana.

Ranije u subotu Trump je najavio mogućnost uvođenja karantina za New York, New Jersey i Connecticut, no kritičari su tu ideju odmah proglasili nemogućom jer bi uzrokovala haos u regiji koja je ekonomski motor SAD-a i u kojoj živi 10 posto stanovnika cijele zemlje, koji s 12 posto sudjeluju u ukupnom bruto domaćem proizvodu.

"Kada biste počeli stvarati zidove među regijama u cijeloj zemlji to bi bilo kontraproduktivno, potpuno neamerički", rekao je guverner New Yorka Andrew Cuomo za CNN.

Trump je stoga ublažio retoriku te najavio kako će od Centra za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) zatražiti da se izda "snažna uputa za putovanja" koji bi trebali provoditi guverneri triju spomenutih država.

Neke su savezne države već započele sa zaštitnim mjerama kada su u pitanju putnici koji dolaze iz New Yorka, koji je najveće žarište zaraze u SAD-u. Tako su Florida i Rhode Island izdali naređenja da putnici koji dođu iz New Yorka moraju u samoizolaciju ako žele ostati, dok Pennsylvania i Zapadna Virginia traže od došljaka iz New Yorka da pristanu na dobrovoljnu karantenu.

KOMENTARI (1)