"Efikasnost dokazana": Rusi testiraju novi metod liječenja koronavirusa

Radiosarajevo.ba
"Efikasnost dokazana": Rusi testiraju novi metod liječenja koronavirusa

Ljekari ruskog saveznog medicinsko-biološkog centra "Burnazjan" u Moskvi testirali su novi metod liječenja virusa COVID-19 – u barokomori.

"U mnogim istraživanjima koja su rađena u svijetu, naglašava se da normobarska terapija kiseonikom daje pozitivan rezultat", za televiziju REN je rekao zamjenik direktora Centra Jurij Udaljov.

On je istakao da je u sistemu savezne medicinsko-biološke agencije ovaj metod korišten za liječenje sportista, a da su ljekari počeli da ga koriste već dva dana nakon objavljivanja rezultata istraživanja.

"Prvi pacijent se već tako liječi. Suština metode je u zasićenju organizma kiseonikom što se može uraditi samo pomoću maske ili respiratora. Još jedan način je i barokomora. Ima više vrsta barokomora, u ovom slučaju je to normobarska barokomora, koja upravo i daje taj efekat najboljeg protoka kiseonika", objasnio je ljekar i dodao da je klinička efikasnost ove metode dokazana.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije