Trumpov najbliži saradnik: Zaratit ćemo sa Kinom

Radiosarajevo.ba
Trumpov najbliži saradnik: Zaratit ćemo sa Kinom
EPA / Arhiv
Steve Bannon, najbliži savjetnik Donalda Trumpa, uvjeren je da će SAD u narednih nekoliko godina zaratiti sa Kinom.

Ovaj ekstremni desničar preuzeo je do sada neviđenu moć u Bijeloj kući, a u prošlosti je govorio da zastupa bjelačku nadmoć, sugerirao je da dvije države idu prema oružanom sukobu zbog Južnog kineskog mora, piše Independent.

"Idemo u rat u Južnokineskom moru u idućih pet do deset godina, zar ne?", rekao je Steve Bannon u martu 2016. godine.

"Nema nikakve sumnje oko toga. Oni zauzimaju pješčane sprudove i rade nepomične nosače aviona i stavljaju tamo projektile. Dolaze ovamo, u SAD, i u lice nam kažu da su to drevne teritorijalne vode", rekao je Bannon u radijskoj emisiji.

Tenzije između Kine s jedne strane, te SAD-a i Japana s druge, rastu ovih godina zbog rasprave o stvarnom vlasniku dijelova Tihog okeana. Kina tvrdi da su oni vlasnici mora i grade ogromne otoke na koje smještaju vojne instalacije.

Otkako je Donald Trump pobijedio na izborima, a sve zbog antikineskih stavova prije izbora, odnosi ove dvije zemlje su sve lošiji. Samo prošle sedmice je visoki kineski vojni dužnosnik rekao da rat s SAD-om nije samo slogan već je praktički postao stvarnost. Isti dužnosnik tražio je još više vojnika u istočnim i južnim vodama oko Kine kako bi čuvali to područje.

Bannonovi stavovi sve više dolaze pod povećalo javnosti zato što on uzima sve više moći u Bijeloj kući.

Tokom vikenda je izašla u javnost informacija da je Bannon imenovan u odbor gdje obično rade samo najviši oficiri. Novinar i filmaš Michael Moore sugerirao je da to imenovanje znači da je započet pravi udar.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije