Prvi Trumpovi veliki sukobi: Dobio je oštru reakciju iz Kine

Radiosarajevo.ba
Prvi Trumpovi veliki sukobi: Dobio je oštru reakciju iz Kine
EPA / Donald Trump u Ovalnom uredu
Donald Trump sukobio se s Kinom oko spornih otoka u Južnokineskom moru. Trumpova administracija jučer je jasno dala do znanja da neće dopustiti Pekingu prisvajanje teritorija u međunarodnim vodama.

"Pobrinut ćemo se da zaštitimo naše interese tamo", rekao je Sean Spicer, glasnogovornik Bijele kuće.

S druge strane, Kinezi kažu kako neće odustati od svojeg nauma.

"Čvrsto stojimo pri tome da ćemo braniti naša prava u regiji", rekao je kineski ministar vanjskih poslova.

Kad se s diplomatskog jezika prevede, jasno je da se dvije zemlje ne slažu oko situacije u Južnom kineskom moru.

Administracija Baracka Obame dugo je vremena ovo pitanje stavljala pod tepih i pomalo ga izbjegavala. No, Trumpova se, barem tako izgleda, s ovim problemom namjerava uhvatiti u koštac.

Nekoliko zemalja svojata rudama bogate otoke u Južnom kineskom moru. To je ujedno i važna trgovačka ruta koja bi zemlji koja posjeduje to područje pružila nemalu prednost.

"Ako su ti otoci dio međunarodnih voda, mi ćemo zasigurno braniti internacionalne interese", kratko je rekao Spicer. Ništa detaljnije nije govorio, prenosi Index.hr.

Hua Chunying, glasnogovornica kineskog ministra vanjskih poslova, rekla je kako su oni "posvećeni miroljubljivim pregovorima sa svim državama kojih se to tiče". Dodali su kako Kina "poštuje pravila slobodnog putovanja međunarodnim vodama".

No, dodala je kako je njihova "pozicija čista"

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije