Trump predložio, Senat potvrdio: Ovo je novi direktor CIA-e

Fena
Trump predložio, Senat potvrdio: Ovo je novi direktor CIA-e
EPA / Mike Pompeo (lijevo) i Mike Pence
Američki Senat potvrdio je republikanskog zastupnika Mikea Pompea za novog direktora Centralne obavještajne agencije (CIA), kojeg je za tu dužnost predložio novi predsjednik SAD-a Donald Trump.

Pompeo je potvrđen uprkos zabrinutosti nekih zakonodavaca da bi mogao proširiti nadzor ili dopustiti korištenje tzv. poboljšane tehnike ispitivanja koja se smatra mučenjem.

Na glasanju je 67 senatora bilo "za", što je više nego dovoljno za Pompeovu potvrdu, a gotovo svi protivnici bili su demokrati.

Na početku saslušanja u Senatu republikanski član Zastupničkog doma i bivši vojni oficir Pompeo kazao je, za razliku od Trumpa koji želi poboljšanje odnosa s Moskvom, da se Rusija "agresivno nameće" invazijom i okupacijom Ukrajine, prijeteći Evropi i "čineći gotovo ništa" da uništi Islamsku državu.

Trump je prije inauguracije žestoko napadao obavještajnu zajednicu zbog zaključka da je ruski predsjednik Vladimir Putin naredio hakerske napade na demokratsku stranku kako bi time podržao Trumpov put prema Bijeloj kući.

U subotu je, prema pisanju medija, riješio nesuglasice s CIA-om, otkrivši njenim službenicima da im je čuvao leđa nakon što je kritizirao obavještajne agencije zbog istrage o ruskom hakiranju.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije