Trumpov lijek za COVID-19 povećava smrtnost

Radiosarajevo.ba
Trumpov lijek za COVID-19 povećava smrtnost
Agencije / Ilustracija

Hydroxychloroquine, lijek protiv malarije koji predsjednik Sjedinjenih Američkih Država Donald Trump uzima kako bi spriječio COVID-19, povećao je smrtnost pacijenata koji se s njim liječe u bolnicama širom svijeta, pokazalo je istraživanje, piše The Guardian.

Velika studija o načinu upotrebe ovog lijeka i njegove starije verzije, Chloroquine, korišten je na šest kontinenata, bez kliničkih ispitivanja, otkrila je zabrinjavajuću sliku.

Naučnici su rekli kako rezultati znače da se lijek više ne smije davati pacijentima oboljelim od COVID-19.

Članak objavljen u medicinskom časopisu Lancet, pokazuje da je žurba sa njegovom upotrebom širom svijeta možda nepromišljena. Značajan broj ljekara propisivao ga je bez dokaza. Poznato je da lijek može uzrokovati srčane nepravilnosti, ali mnogi su tvrdili da je siguran zbog dugotrajne upotrebe koja liječi malariju.

Uslijedila je njegova masovna upotreba u slučajevima COVID-19 pacijenata, nakon što je francuski ljekar Didier Raoult rekao da liječi oboljele u bolnici La Timone, u Marseilleu. Tada je američki predsjednik tvrdio da je Hydroxychloroquine manje toksičan od izvornog Chloroquine lijeka, a kasnije je rekao da ga je uzimao protiv koronavirusa.

Lijekovi su prilično sigurni za pacijente koji se liječe od malarije, ali COVID-19 je drugačija bolest. Autori rada prikupili su rezultate od više od 96.000 pacijenata u 671 bolnici, koji su između 20. decembra i 14. aprila uzimali jedan od ovih lijekova.

Stopa smrtnosti među svim skupinama koje su uzimale ovaj lijek bila je viša nego među ljudima koji im nisu bili davani. Svaki šesti od onih koji su uzimali jedan od lijekova umro je, dok je svaki peti umro ako su uzimali Chloroquine s antibiotikom, a svaki četvrti ako je pio Hydroxychloroquin i antibiotik. Stopa smrtnosti pacijenata koji nisu uzimali ove lijekove bila je jedna od 11.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije