COVID-19 / Brazil po broju zaraženih na drugom mjestu, odmah iza SAD

23. 05. 2020. u 08:02:00 Radiosarajevo.ba

Shares: 2

Brazil je s registriranih 330.890 osoba zaraženih koronavirusom pretekao Rusiju te je na drugom mjestu, iza Sjedinjenih Američkih Država.

U Brazilu je u protekla 24 sata zabilježen 1.001 smrtni slučaj od COVID-19, čime se broj ukupno umrlih u toj zemlji povećao na 21.048, objavilo je brazilsko ministarstvo zdravstva. 

No agencije navode da je istinski broj i slučajeva i smrti u Brazilu vjerovatno veći jer je ta zemlja pojačala testiranja. 

U Sao Paulu, najteže pogođenom gradu, zračni videozapisi pokazali su redove otvorenih parcela na groblju Formosa, a takve slike i porast oboljelih prate i sve učestalije oštre kritike na račun krajnje desnog predsjednika Jaira Bolsonara zbog postupanja u pandemiji i nastavka devastacija u amazonskoj prašumi, što dodatno produbljuje političku krizu u Brazilu.

Otkad je počela epidemija, Bolsonaro je izgubio dva ministra zdravlja nakon što je vršio pritisak da promoviraju ranu upotrebu antimalarijskih lijekova poput klorokina i hidroksiklorokina. Otišlo je i nekoliko visokih stručnjaka za javno zdravstvo, a mnogi su zamijenjeni vojnicima, od kojih je general Eduardo Pazuello kao privremeni ministar zdravstva odobrio nove smjernice za širu upotrebu tih lijekova u blažim slučajevima.

Pratite uživo broj zaraženih i oporavljenih koronavirusom: Brojevi se mijenjaju iz minuta u minut!

NEMA KOMENTARA