Prijavljena sudu: Baki naređeno da izbriše fotografije s Facebooka

Radiosarajevo.ba
Prijavljena sudu: Baki naređeno da izbriše fotografije s Facebooka
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Interesantan slučaj zabilježen je u Nizozemskoj, gdje su majka i kćerka završile na sudu zbog objave fotografija unučadi na društvenim mrežama.

Naime, baka je na društvene mreže postavila fotografije svojih unuka, a njihova majka je tražila da ih skine, što je ova odbijala.

Slučaj je došao pred su koji je naredio baki da izbriše fotografije svojih unuka koje je objavila na Facebooku i Pinterestu bez dozvole njihovih roditelja.

Sudac je odlučio da je slučaj u domenu Opće uredbe o zaštiti podataka EU (GDPR).

Jedan stručnjak rekao je da presuda odražava "stav koji je Evropski sud zauzimao više godina", piše BBC.

"Pomoću Facebooka ne može se isključiti da postavljene fotografije mogu biti distribuirane i mogu završiti u rukama trećih strana", saopćeno je.

Žena mora ukloniti fotografije ili platiti kaznu u iznosu od 50 eura za svaki dan koji se ne pridržava naloga, do maksimalne kazne od 1.000 eura.

Ako ubuduće postavi slike djece, biće kažnjena s dodatnih 50 eura dnevno.

"Mislim da će presuda iznenaditi puno ljudi koji vjerovatno ne misle previše prije nego što tvituju ili objave fotografije," izjavio je Neil Brown, tehnološki pravnik u kompaniji Decoded Legal.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije