COVID-19 sve poremetio: 80 miliona djece u opasnosti od ospica ili dječje paralize

Radiosarajevo.ba
COVID-19 sve poremetio: 80 miliona djece u opasnosti od ospica ili dječje paralize
FOTO: EPA / Ilustracija

Za oko 80 miliona djece širom svijeta postoji opasnost od zaraze ospicama ili dječjom paralizom, bolestima za koje postoji vakcina, ali je pandemija novog soja koronavirusa poremetila redovne programe cijepljenja u najmanje 68 zemalja, upozorile su u petak agencije UN-a.

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO), UNICEF i GAVI, međunarodna organizacija za programe vakcinacije u siromašnim zemljama, uoči svjetskog samita posvećenog cijepljenju 4. juna izdale su saopćenje u kojem upozoravaju da je pandemija uveliko poremetila redovno vakcinisanje djece do prve godine života u 68 zemalja.

Zbog ograničenja putovanja, kašnjenja isporuka medicinskog materijala, nevoljkosti roditelja da napuste domove zbog mogućeg izlaganja koronavirusu te nedostatku zdravstvenih radnika, došlo je do prekida i poremećaja "bez presedana" u redovitim akcijama procjepljivanja djece, ističu međunarodne organizacije.

"Ne možemo dopustiti da se borba protiv jedne bolesti vodi na uštrb velikog napretka u borbi protiv drugih bolesti koje se još k tome mogu i spriječiti", kazala je izvršna direktorica UNICEF-a Henrietta Fore, prenosi Hina.

Fore upozorava da se vakcinacija mora ponovo pokrenuti kako jednu smrtonosnu zarazu ne bi zamijenili drugom.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije