Stigle nove informacije o potrazi za vakcinom: Jedna dobra i jedna loša vijest

Hina, Index.hr
Stigle nove informacije o potrazi za vakcinom: Jedna dobra i jedna loša vijest
Foto: News.cn / Razvoj vakcina

Kandidat za vakcinu protiv koronavirusa sa Univerziteta u Oxfordu ne zaustavlja virus u majmunima i moguće je da je samo djelomično učinkovito, upozoravaju stručnjaci.

Testiranje na majmunima nije zaustavilo širenje virusa među životinjama i podignulo je sumnje o djelotvornosti na ljudima te daljnjem napretku u istraživanju. Kandidat za vakcinu trenutno prolazi i kroz ljudska testiranja u Velikoj Britaniji. Vlada je već dogovorila proizvodnju više od 30 miliona doza budu li testiranja uspješna, a u istraživanje je uloženo više od 50 miliona funti.

"Svi cijepljeni majmuni s cjepivom Oxforda postali su inficirani. Nije postojala razlika u stanju cijepljenih i necijepljenih majmuna, svi su bili zaraženi", napisao je u članku na Forbesu dr. William Haseltine, bivši profesor na Harvardu.

Jonathan Ball, profesor molekularne virologije na Sveučilištu Nottingham, kaže da takvi podaci sugeriraju kako se kandidat za cjepivo s Oxforda ne može spriječiti širenje virusa: "To što nije bilo razlike u stanju između cijepljenih i necijepljenih majmuna je vrlo značajno. Ako se isto dogodi s ljudima, cjepivo neće spriječiti širenje zaraze. Smatram da ovo otkriće zahtjeva preispitivanje testiranja istog cjepiva na ljudima."

Do sada je svaka faza istraživanja ovog cjepiva bila uspješna i najavljivao se mogući dolazak na tržište već na jesen bude li sve u redu. Cjepivo s Oxforda imalo je status najozbiljnijeg kandidata za borbu protiv koronavirusa, no ovo je sigurno korak unatrag i jako loša vijest, slažu se stručnjaci.

S druge strane, američki laboratorij Moderna objavio je pozitivne podatke početne faze kliničkih ispitivanja svog cjepiva protiv koronavirusa na malom broju dragovoljaca.

Izgleda da je cjepivo nazvano mRNA-1273 izazvalo imunološki odgovor kod osam osoba koje su ga primile, jednak odgovoru koji imaju osobe koje su se prirodno zarazile virusom, kaže se u priopćenju laboratorija, javlja Index.hr.

Nisu poznati potpuni rezultati ispitivanja faze 1, prve u razvoju vakcine, koja uključuje 45 sudionika.

"Ovi privremeni preliminarni podaci faze 1 pokazuju da vakcinisanje s mRNA-1273 pokreće imunološki odgovor jednake snage kao i onaj izazvan prirodnom zarazom", izjavio je Tal Zaks, direktor Moderne.

Kliničko ispitivanje vodi Nacionalni institut za zdravstvo (NIH), a američka vlada je u taj projekt Moderne uložila blizu pola milijarde dolara. Tri grupe od 15 pacijenata su primile tri doze raznih vakcina, u jednom ili dva puta.

Faza 2, na većem broju osoba, treba uskoro početi, a Moderna navodi da bi faza 3, posljednja i najveća za procjenu učinkovitosti, trebala početi u julu.

Testovi na miševima su odvojeno pokazali da vakcina sprječava virus da se razmnoži u plućima.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije