Američka kompanija ubrzala potragu za vakcinom - odobrena im Faza 2!

Radiosarajevo.ba
Američka kompanija ubrzala potragu za vakcinom - odobrena im Faza 2!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Kompanija Moderna Inc. dobila je danas ubrzano odobrenje američkih vlasti da nastavi s razvojem eksperimentalne vakcine protiv infekcije COVID-19, koju uzrokuje novi soj koronavirusa. 

Kako su naveli, srednja faza ispitivanja počinje ubrzo, a vakcina, mRNA-1273, s početkom ljeta mogla bi ući u posljednju fazu ispitivanja, saopćeno je. Nadaju se da će im vakcina biti odobrena najduže do 2021. 

Srednja faza (ili Faza 2) studije uključuje testiranje na 600 zdravih odraslih osoba. Stephane Bancel, glavni direktor Moderne naveo je u saopćenju kako je hitno odobrenje bilo krucijalan korak naprijed. 

Tal Zaks, glavni medicinski zvaničnik Moderne, dodao je kako će, bude li vakcina uspješna, visokorizične grupe, kao ljudi koji imaju neka oboljenja ili su stariji, imati pristup vakcini prije drugih. 

Ubrzana potraga za vakcinom u SAD-u dobija podršku od administracije Donalda Trumpa, koja želi da svi Amerikanci budu cijepljeni do kraja godine. Njihov ambiciozni cilj mogla bi ugroziti nauka, kao i izazovi masovne proizvodnje još uvijek nedokazanih inokulacija. Američka administracija, inače, kaže da je vrlo optimistična po pitanju ove vakcine.

Ranije ovog mjeseca, the Cambridge, kompanija iz Massachusettsa udružila se s kompanijama Swiss chemical i farmaceutskom Lonza Group AG kako bi godišnje proizvodili milijardu Moderninih vakcina. 

Bancel ne vjeruje da će virus nestati i nada se da će brojne vakcine biti odobrene za upotrebu. Globalni napori su neophodni da se odgovori globalnom zahtjevu, kazao je. 

Uporedo s ovim, Moderna je napravila i neke promjene u menadžmentu kompanije. Odlati Lorence Kim, glavni šef finansija, a dolaze Jacqueline Miller, bivša zaposlenica GlaxoSmithKlinea - bit će na čelu Odjela za infektivne bolesti, kao i Patrick Bergstedt, koji je vodio marketinške i komercijalne operacije za vakcine pri Mercku. Također, cijena dionica skočila je nevjerovatnom brzinom. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije