Jedan tim naučnika prvi u utrci: Blizu smo vakcine, testirani majmuni ozdravili!

Radiosarajevo.ba
Jedan tim naučnika prvi u utrci: Blizu smo vakcine, testirani majmuni ozdravili!
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Tim Univerziteta u Oxfordu došao je do velikog pomaka u svjetskoj utrci za cjepivo protiv koronavirusa.

Većina drugih timova morali su početi s malim kliničkim testiranjima, s par stotina volontera, no naučnici s Jenner Instituta pri Univerzitetu, imali su prednost na početku, jer su u prethodnim istraživanjima dokazali da su slične inokulacije -  uključujući i prošlogodišnje testiranje na prethodni koronavirus - sigurne za ljude

Zbog toga će do kraja sljedećeg mjeseca testirati više od šest hiljada ljudi, a nadaju se da će dokazati ne samo da je cjepivo sigurno, već i da je efikasno.

Navode i da će, ako vlasti odobre vakcinu, milioni doza biti dostupni do septembra, što je nekoliko mjeseci prije bilo kojeg drugog tima. 

Naučnici u jednoj laboratoriji u Montani (SAD), prošlog su mjeseca dali rhesus makaki majmunima jednu dozu vakcine, a onda su ih izložili velikim količinima koronavirusa SARS-CoV-2, koji uzrokuje infekciju COVID-19. 

Zbog tih su se količina ostali majmuni kontinuirano razbolijevali, ali više od 28 dana kasnije, svih šest majmuna koji su dobili vakcinu, bili su zdravi. 

"Rhesus makakiji su najsličniji ljudima", kazao je dr. Vincent Munster, istraživač koji je vodio test, ali je dodao da još istražuju rezultate, koje će s drugim naučnicima podijeliti sljedeće sedmice, a onda će ga dostaviti i peer-reviewed žurnalu.

Naravno, imunitet majmuna nije garancija da će vakcina jednako dobro raditi i kod ljudi. Ipak, kineska kompanija SinoVac koja je nedavno počela testiranje na 144 osobe, također tvrdi da je njihova vakcina efektivna na rhesus makaki majmunina. 

Naučnici navode da će svakako biti potrebno više vrsta vakcina - neke će biti efektivnije za starije osobe ili za djecu, drugačije će biti doze, cijene...a bit će lakša i proizvodnja, nego da čovječanstvo ovisi o samo jednoj kompaniji. 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije