Njemački institut saopćio kada bi mogla biti spremna vakcina protiv koronavirusa

Anadolija
Njemački institut saopćio kada bi mogla biti spremna vakcina protiv koronavirusa

Vakcina protiv Covid-19 mogla bi biti spremna za finalna testiranja prije kraja godine, saopćio je njemački regulatorni institut za vakcine u četvrtak.

Profesor Klaus Cichutek, čelnik Instituta Paul-Ehrlich, za "Mannheimer Morgen" rekao je kako se nada da će projekti na pronalasku vakcine koji se trenutno vode u Njemačkoj, ostvariti uspjeh u narednim mjesecima.

Rekao je da bi potencijalna vakcina mogla biti spremna početkom jeseni za finalna fazna istraživanja, u kojima će biti analizirana njihova efikasnost i sigurnost, prije odobrenja da se mogu koristiti za javnost.

"Ukoliko svi ovi klinički testovi budu uspješni, mogli bismo govoriti o kraju ove ili početku sljedeće godine i kako nastaviti s procesom odobrenja", rekao je on.

Njemačka biotehnološka kompanija BioNTech u aprilu je počela testiranja potencijalne vakcine protiv COVID-19 na ljudima, nakon što je primila autorizaciju instituta Paul-Ehrlich.

Profesor Cichutek je rekao da bi uskoro još tri istraživačka centra u Njemačkoj trebala početi s kliničkim istraživanjima za svoje potencijalne vakcine.

Naučnici i istraživači širom svijeta neumorno rade na pronalasku vakcine protiv novog tipa koronavirusa, koji je krajem decembra 2019. izbio u Kini, a kojim je dosad zaraženo oko 4,38 miliona ljudi širom svijeta. Od posljedica COVID-19 umrlo je 298.000 ljudi.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije