Stručnjaci: Evo šta ako nikada ne bude razvijena vakcina protiv COVID-19

Radiosarajevo.ba
Stručnjaci: Evo šta ako nikada ne bude razvijena vakcina protiv COVID-19
Foto: Pixabay.com / Ilustracija

Dok zemlje širom svijeta trpe posljedice restriktivnih mjera uvedenih radi sprječavanja širenja novog soja koronavirusa, mnogi zvaničnici podstiču očekivanja javnosti da će biti razvijena vakcina protiv COVID-19.

Međutim, šta ako se desi najgori scenario i ta vakcina ne bude razvijena? Jer, ne bi bio prvi put.

"Ima nekih vurisa za koje još nema vakcine", rekao je dr. David Nabarro, profesor na londonskom koledžu, piše CNN.

Tako čovječanstvo skoro 40 godina čeka na vakcinu protiv virusa HIV, koji uzrokuje oboljenje SIDA.

Ako ne bude vakcine za COVID-19, to bi značilo da će ljudi morati naučiti živjeti s koronavirusom. U skladu s preporukama stručnjaka, mjere karantina bile bi postepeno i oprezno ukidane i postepeno bi se vraćale neke slobode koje su inače dio života.

Međutim, testiranje na COVID-19 i praćenje kontakata zaraženih također bi, na kraći vremenski period, postali dio naših života. A u mnogim zemljama nagli povratak na mjere samoizoalcije bio bi moguć u svakom trenutku.

Čak i u slučaju da budu razvijeni lijekovi, bez vakcine nećemo moći spriječiti ponavljanje epidemije.

"Zato društvo mora biti spremno neprestalno se braniti od koronavirusa, ali biti spremno i za nastavak društvenog i privrednog života", istakao je Nabarro.

Ipak, većina stručnjaka je uvjerena da će vakcine protiv COVID-19 biti, dijelom jer virus ne mutira brzo. Neki očekuju da ona bude razvijena za godinu do godinu i po dana, iako u tako kratkom roku do sada nije razvijena nijedna vakcina.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije