Koliko ćemo čekati na vakcinu protiv korone: Ovi podaci nisu nimalo obećavajući

Radiosarajevo.ba
Koliko ćemo čekati na vakcinu protiv korone: Ovi podaci nisu nimalo obećavajući
Foto: EPA-EFE / Ilustracija

Vakcina bi bila vrhunsko oružje protiv koronavirusa i najbolji put ka normalnom životu, tvrde mnogi stručnjaci. Zvaničnici poput dr. Anthonyja Faucija, vrhunskog stručnjaka za zarazne bolesti iz operativne grupe za koronavirus iz administracije predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Donalda Trumpa, procjenjuju da bi vakcina moglo stići za najmanje 12 do 18 mjeseci.

No, mnogi se ne slažu s ovom "ružičastom" procjenom. Kako navode eksperti za New York Times, klinička ispitivanja gotovo nikada ne uspijevaju, a svojevrsni rekord u razvoju potpuno nove vakcine je najmanje četiri godine.

Pojašnjeno je koliko je prošlo godina od razvoja kandidatne vakcine do komercijalne upotrebe i uvrštavanja u kalendare vakcinisanja.

Tako su vakcine protiv varicela, HPVa, rotavirusnog gastroenteritisa, sezonske vakcine protiv gripe u spreju i visekomponentne vakcine za dojenčad - uspoređeni s planovima za vakcinisanje protiv COVID-19.

Za vakcinu protiv varicele prošlo je 28 godina od njenog razvoja do komercijalne upotrebe. Za kombinaciju za dojenčad 11 godina. Stoga se postavlja pitanje je li realno očekivati vakcinu protiv koronavirusa u kratkom periodu.

Vakcine - undefined

The New York Times: Vakcine

Srećom, stručnjaci su već započeli s prvom fazom razvoja vakcine: istraživanjem. Mnogo istraživanja potaknule su epidemije SARS-a i MERS-a, koje također uzrokuju koronavirusi. SARS i SARS-CoV-2, virus koji uzrokuje COVID-19, identične su 80 posto. Ovo objašnjava i kako su naučnici tako brzo razvili test za COVID-19.

Ako je postojalo vrijeme da se vakcina ubrza, sada je to, tvrde stručnjaci za New York Times. 

 

 

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Povezano

/ Najnovije