Trump se žalio na odluku suda da mu se zabrani kandidatura

0
Radiosarajevo.ba
Trump se žalio na odluku suda da mu se zabrani kandidatura
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump u četvrtak se žalio na odluku sutkinje u Illinoisu koja mu je zabranila kandidaturu na republikanskim predizborima u toj saveznoj državi zbog uloge u navodnom poticanju pobune na američkom Kapitolu 6. januara 2021. godine.

U svojoj odluci od srijede sutkinja okruga Cook Tracie Porter stala je na stranu onih glasača Illinoisa koji smatraju da Trump treba biti diskvalifikovan s predizbora u državi 19. marta te predsjedničkih izbora 5. novembra, prenosi Hina.

Trump se u četvrtak žalio na tu odluku, dan nakon što ju je njegov štab proglasio neustavnom.

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Anketa | Čija je najveća odgovornost što građani moraju plaćati proviziju za račune za vodu?

Porter tvrdi da je Trump prekršio klauzulu 14. amandmana američkog ustava koja zabranjuje vršenje javnih dužnosti svima koji su "učestvovali u ustanku ili pobuni" protiv Sjedinjenih Država ili su pomogli ili pružili utočište neprijateljima zemlje.

O ishodu tog slučaja u Illinoisu vjerovatno će odlučivati Vrhovni sud, kao i kod sličnih pravnih procesa.

Trumpovu kandidaturu žele spriječiti i Colorado i Maine.

Vrhovni sud s konzervativnom većinom početkom mjeseca pokazao je skepsu prema argumentima Colorada.

Nesklonost pozivu te savezne države na zabranu kandidature republikanca pokazalo je i dvoje liberalnih sudija, Elena Kagan i Ketanji Brown Jackson, pisao je New York Times.

Trumpovi pobornici 6. januara 2021. napali su policiju i upali u američki Kapitol u pokušaju sprječavanja proglašenja izborne pobjede demokratskog predsjednika Joea Bidena.

Trump je prije tih događaja održao zapaljiv govor, poručivši svojim pristalicama da se upute na Kapitol.

Očekuje se da će konačna odluka najvišeg američkog suda biti donesena prije 5. marta, takozvanog 'superutorka' kad na predizbore izlaze Colorado, Maine i još 13 drugih saveznih država.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije