Donald Trump u velikom problemu: Nema novca da plati punu kauciju

0
Radiosarajevo.ba
Donald Trump u velikom problemu: Nema novca da plati punu kauciju
Foto: EPA - EFE / Donald Trump

Bivši američki predsjednik Donald Trump ne može platiti punu kauciju iz presude za prevaru teške 454,2 miliona dolara (819,81 miliona KM) i predlaže polog od 100 miliona dolara (180,50) pod prijetnjom pravosuđa, rekli su njegovi advokati u srijedu.

Trump je uložio žalbu na presudu sudije Arthura Engorona sa suda države New York na Manhattanu od 16. februara, prema kojoj je dobio trogodišnju zabranu obavljanja neke visoke pozicije u njujorškim firmama i traženje kredita od banaka registriranih u toj saveznoj državi.

Presuda je to sudije Engorona u slučaju koji je pokrenula njujorška tužiteljica Letitia James, koja je optužila bivšeg predsjednika i njegovu porodičnu kompaniju da su precijenjivali vrijednost imovine radi napuhavanja neto vrijednosti i stjecanja boljih uvjeta kreditiranja i osiguranja.

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

EU 20 godina nakon velikog vala proširenja: Da li je spremna za primanje novih članica?

Sudija je Trumpu odredio kaznu od 354,9 miliona dolara (640,58 miliona KM) koja je zbog kamata do prošle sedmice narasla na 454,2 miliona dolara. Kamate svaki dan rastu za novih 112.000 dolara (202,15 miliona KM).

U molbi žalbenom sudu, Trumpovi advokati su rekli da bi "ovaj pretjerano visok iznos iz presude, u kombinaciji s nezakonitom i protuustavnom zabranom svakog novog kreditiranja onemogućio ugovaranje kredita pod prijetnjom ovrhe pa tako i uplatu cjelokupne kaucije".

Tvrde da bi kaucija od 100 miliona dolara, zajedno s brojnim Trumpovim nekretninama, pod stalnim nadzorom sudskog nadzornika imenovanim za Trumpovu organizaciju bila više nego dovoljna za podmirivanje kazne.

Trumpovi advokati također su tražili privremenu obustavu izvršenja presude tokom žalbenog postupka, rekavši da bi pretrpio "nepopravljivu štetu" bude li ga tužiteljica James prisilila na prodaju nekretnina kako bi pribavio sredstva.

Bivši predsjednik također nastoji izbjeći plaćanje pune kaucije jer se očekuje da će uložiti žalbu i na prošlomjesečnu presudu za klevetu od 83,3 miliona dolara (150,35 miliona KM) u korist spisateljice E. Jean Carroll.

U tom je slučaju uložio molbu sudiji da mu dopusti žalbu bez kaucije ili pak plaćanje kaucije bez mogućnosti ovršenja u iznosu od najviše 24,5 miliona dolara (44,22 miliona KM).

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije