Trump i Biden: Starci u borbi za glasove mladih birača

2
Radiosarajevo.ba
Trump i Biden: Starci u borbi za glasove mladih birača
Foto: New York Magazine / Trump i Biden, Ilustracija

Gorka je istina da će se na predstojećim predsjedničkim izborima u SAD vjerovatno suočiti starci, Joe Biden i Donald Trump. Kakvu ulogu igraju njihove godine i da li mogu da pridobiju mlade glasače?

Ako sve bude išlo kako je krenulo, predsjednička trka u SAD 2024. će biti repriza 2020: Joseph Biden protiv Donalda Trumpa. To znači da će birači 5. novembra 2024. imati izbor između 78-godišnjaka (Trump) i 81-godišnjaka (Biden), piše DW.

To znači i da će muškarac koji će biti inaugurisan 20. januara 2025. biti najstariji koji je ikada položio zakletvu kao predsjednik SAD.

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Nikšić pisao Dodiku i Viškoviću povodom napada u Gacku: "Sankcionišite počinitelje!"

Prosječna starost prethodnih američkih predsjednika na inauguraciji bila je 55 godina, prema Pew istraživačkom centru. Bez obzira na to da li pobijedi Biden ili Trump, predsjednik će biti ili ući u osamdesete dok je na funkciji. U međuvremenu, srednja starost američke populacije je 38,9 godina prema Birou za popis stanovništva SAD.

Nije iznenađujuće što je starost postala veliki faktor ovogodišnjih izbora.

Većina birača smatra da su i Biden i Trump mentalno nesposobni za drugi mandat

Većina birača smatra da su i Biden i Trump mentalno nesposobni za drugi mandat

"Postoji objektivna zabrinutost oko starosti. To je sasvim legitimno. Mislim da o ljudima ne treba suditi isključivo na osnovu njihovih godina. Ali, očigledno da što je neko stariji, veće su šanse da ima ozbiljnih zdravstvenih problema ili da umre", rekao je za DW Larry Sabato, direktor Centra za politiku Univerziteta Virginije.

Predsjednik Biden je više puta pomiješao imena svjetskih lidera i poznatih ličnosti. On također djeluje umorno tokom javnih nastupa.

"Ljudi nisu zabrinuti zbog godina samih po sebi. Ali Biden prosto odaje utisak starosti, sporosti, slabosti", rekao je liberalni kolumnista i autor Ezra Klein u svom podkcstu.

"Bidenove godine jesu problem"

Mladi glasači koji su govorili za DW također su istakli da su posebno zabrinuti zbog Bidenovih godina.

"Nisam 100 posto ubijeđen da bilo koji od kandidata može u potpunosti da obavlja funkciju, ali mislim da Trump ima veće šanse. Ponekad kada gledam Bidena, osjećam se kao da on uopće nema pojma šta se dešava", rekao je Zach (26) sa srednjeg zapada SAD.

Mlađi kandidati nisu uspjeli da se probiju

I republikanci i demokrate su u jednom trenutku imali mlađe kandidate, ali niko nije mogao da zamijeni partijske teškaše.

Joe Biden

S republikanske strane, i guverner Floride Ron DeSantis (45) i bivša guvernerka Južne Karoline i ambasadorka UN Nikki Haley (52) su tek 2023. smatrani za izgledne kandidate.

S demokratske strane, bilo bi veoma neobično da bilo ko ospori aktuelnog predsjednika, Bidena. Na izborima 2020. borilo se nekoliko mlađih kandidata, uključujući sekretara za saobraćaj Petea Buttigiega (42) i potpredsjednicu Kamalu Harris (59). Kada je Harris prvi put predstavljena kao Bidenova potpredsjednica, neki posmatrači su špekulisali da bi ona mogla da bude sljedeća kandidatkinja za predsjednicu. Ali Harris nije uspjela da izoštri svoj profilu posljednje četiri godine.

"Umorna od starih političara"

Starost ne stavlja kandidata automatski u nepovoljniji položaj niti ih sprječava da se povežu s mlađim biračima. Živi dokaz za to je Bernie Sanders, senator iz Vermonta, koji je sa 82 godine popularan među studentima, a posebno među onima koji su nedavno diplomirali.

Emma Lengel također je rekla da starost nije faktor koji bi automatski diskvalifikovao kandidate, nego je to nedostatak akcije u vezi s pitanjima koja su važna mladim Amerikancima.

"Tako sam umorna od svih ovih starih političara koji nemaju kontakta sa stvarnošću i pokušavaju da nam se umiljavaju, a na zakonodavnom nivou ne rade baš ništa za nas".

"Ne slažem se s većinom Trumpove politike i zato su Bidenove godine problem, jer, u poređenju s Trumpom, on izgleda malo slabije", rekao je James V. (29) koji živi u New Yorku.

Donald Trump

"Nažalost, mislim da bi Trump vjerovatno radio taj posao bolje od Bidena. Ali, ni jedno ni drugo nije idealno i Trump koji dobro radi svoj posao ne sluti na dobro za SAD", rekla je 23-godišnja stanovnica Washingtona Emma Lengel.

I Trump i Biden bi "mogli da mi budu djedovi"

Stariji predsjednici su ranije uspijevali da se povežu s mladim biračima.

"Reagan je napustio funkciju sa skoro 78 godina. Znate šta je pokazao njegov rejting? Mladi su ga snažno podržavali. Podsjećao ih je na djeda", rekao je Larry Sabato.

U Reaganovom slučaju, to je izgleda bio plus. Današnji mladi birači su skeptičniji prema Bidenu i Trumpu.

Joe Biden

"Mislim da predstavljaju neke od mojih stavova, ali su dovoljno stari da mi budu djedovi. Koliko vas ima iste stavove kao i vaši djedovi", kaže Zach.

Trump i Biden i mladog Njujorčanina Jamesa podsjećaju na starije članove porodice – i to ne na dobar način.

"Svaki put kada ih gledam kako govore, osjećam se kao da gledam svog djeda kada je zabrinut zbog nečega. Moram samo da klimnem i kažem 'sigurno', jer osjećam da neće razumjeti nikakvo odbijanje", rekao je on.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (2)

/ Povezano

/ Najnovije