De Niro o tome zašto Donald Trump ne može biti predsjednik: 'Zbog ovoga, nemojte se prevariti...'

7
Radiosarajevo.ba
De Niro o tome zašto Donald Trump ne može biti predsjednik: 'Zbog ovoga, nemojte se prevariti...'
Foto: EPA - EFE / Robert De Niro

Poznati američki glumac Robert De Niro komentarisao je Donalda Trumpa, bivšeg predsjednika SAD-a, u govoru koji je ubrzo postao viralan. 

De Niro je Trumpa nazvao 'zlim čovjekom', te ga je žestoko kritikovao. 

"Proveo sam puno vremena proučavajući loše ljude. Ispitao sam njihove karakteristike, manire, potpunu banalnost njihove okrutnosti.

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Drama u Novom Pazaru: Fizički napao djevojku, a onda je ubacio u vozilo - policija reagovala?

Ipak, nešto je drugačije kod Donalda Trumpa. Kada ga pogledam, ne vidim lošeg čovjeka. Stvarno. Vidim zloga.

Kroz godine, susreo sam se s gangsterima tu i tamo. Ovaj čovjek pokušava biti jedan od njih, ali ne može to sasvim postići. Postoji nešto poput "časti među lopovima". Da, čak i kriminalci obično imaju osjećaj za ispravno i pogrešno.

Trump i Biden: Starci u borbi za glasove mladih birača

Trump i Biden: Starci u borbi za glasove mladih birača

Donald Trump to nema. On je wannabe tvrd momak bez morala ili etike. Bez osjećaja za ispravno ili pogrešno. Bez poštovanja prema bilo kome osim prema sebi - ne prema ljudima koje je trebao voditi i štititi, ne prema ljudima s kojima posluje, ne prema ljudima koji ga slijede, slijepo i odano, čak ni prema ljudima koji smatraju da su mu "prijatelji". On ima prezir prema svima njima.

Mi, građani New Yorka, smo ga upoznali tokom godina dok je zagađivao atmosferu i preplavio naš grad spomenicima svog ega. Znali smo iz prve ruke da se radi o nekome ko nikada ne bi trebao biti razmatran za vodstvo. Pokušali smo upozoriti svijet 2016. godine.

Posljedice njegovog turbulentnog predsjedništva podijelile su Ameriku i uzdrmale New York City izvan mašte. Sjećate li se kako smo bili potreseni krizom početkom 2020. godine, dok se virus širio svijetom?

Živjeli smo s Donald Trumpovim bombastičnim ponašanjem svaki dan na nacionalnoj sceni, i patili smo gledajući kako nam susjedi završavaju u vrećama za tijela.

Čovjek koji je trebao štititi ovu zemlju doveo ju je u opasnost zbog svoje nepromišljenosti i impulzivnosti. Bilo je kao da nas nasilni otac vlada obitelji strahom i nasilnim ponašanjem. To su bile posljedice ignoriranja upozorenja iz New Yorka. Sljedeći put, znamo da će biti gore.

Većina birača smatra da su i Biden i Trump mentalno nesposobni za drugi mandat

Većina birača smatra da su i Biden i Trump mentalno nesposobni za drugi mandat

Nemojte se prevariti: dvostruko opozvani, četverostruko optuženi Donald Trump još uvijek je budala. Ali ne smijemo pustiti naše sunarodnjake da ga otpišu kao takvog. Zlo uspijeva u sjeni podcjenjivačke podsmješljivosti, zbog čega moramo ozbiljno shvatiti opasnost od Donalda Trumpa.

Danas šaljemo još jedno upozorenje. S ovog mjesta gdje je Abraham Lincoln govorio - upravo ovdje u srcu New Yorka - preostalom dijelu Amerike: Ovo nam je posljednja prilika.

Demokracija neće preživjeti povratak wannabe diktatora.

I neće nadvladati zlo ako smo podijeljeni.

Šta radimo u vezi s tim? Znam da propovijedam već poznato ovdje. Ono što radimo danas vrijedno je, ali moramo odvesti današnje u sutra - izvan ovih zidova. Moramo dosegnuti polovicu naše zemlje koja je ignorirala opasnosti od Trumpa i, iz bilo kojeg razloga, podržava njegovo ponovno uzdizanje u Bijelu kuću.

Nisu glupi, i ne smijemo ih osuđivati zbog glupog izbora. Naša budućnost ne ovisi samo o nama. Ovisi o njima.

Dosegnimo Trumpove sljedbenike s poštovanjem. Nemojmo govoriti o 'demokraciji'. 'Demokracija' možda je naše sveto gralje, ali drugima je to samo riječ, pojam, i već su okrenuli leđa tome podržavajući Trumpa.

Razgovarajmo o ispravnom i pogrešnom. Razgovarajmo o ljudskosti. Razgovarajmo o dobroti. Sigurnost za naš svijet. Sigurnost za naše porodice. Pristojnost. Dopustimo im da se vrate."

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (7)

/ Povezano

/ Najnovije