Traže da se kineski vlasnici povuku: SAD prijeti zabranom TikToka

0
Radiosarajevo.ba
Traže da se kineski vlasnici povuku: SAD prijeti zabranom TikToka
Foto: EPA / Joe Biden, predsjednik SAD

Joe Biden i njegova administracija zaprijetili su da će zabraniti TikTok u Sjedinjenim Američkim državama, ukoliko kineski vlasnici ove društvene mreže ne odustanu od svojih dionica u kompaniji.

Ova odluka je najdramatičnija u nizu eskalacija između TikToka i Bidenove administracije, a dolazi u okolnostima straha od prijetnje da se podaci korisnika iz SAD nađu kod kod kineskih vlasti.

Velika Britanija, Kanada i Australija nedavno su zabranile korištenje aplikacije u parlamentu.

I Delegacija EU reagirala na antidržavne poteze Dodika i NSRS: "Podrivate ustavni poredak BiH!"

I Delegacija EU reagirala na antidržavne poteze Dodika i NSRS: "Podrivate ustavni poredak BiH!"

SAD je već zabranio TikTok na uređajima savezne vlade, ali ovo je prvi put pod Bidenovom administracijom da se prijeti potencijalnom zabranom TikToka u cijeloj zemlji. Bivši američki predsjednik Donald Trump pokušao je 2020. zabraniti TikTok u SAD-u, ali su ga sudovi blokirali.

Glasnogovornica TikToka, Brooke Oberwetter, rekla je za Reuters da je kompanija nedavno čula s Odborom za strana ulaganja u Sjedinjenim Državama (CFIUS) pod vodstvom američkog ministarstva financija.

Navodi da je Odbor zahtijevao da kineski vlasnici aplikacije prodaju svoje udjele te rekao da će se u protivnom suočiti s mogućom zabranom aplikacije u cijeloj zemlji. TikTok je jedna od najpopularnijih društvenih mreža na svijetu s više od 100 miliona korisnika u SAD-u, prenosi Index.

"Ako je zaštita nacionalne sigurnosti cilj, prodaja ne rješava problem. Promjena vlasništva ne bi nametnula nikakva nova ograničenja protoka podataka ili pristupa", rekla je glasnogovornica TikToka.

Usred sve većeg nadzora, TikTok je ranije ovog mjeseca najavio plan sigurnosti podataka koji će štititi korisničke podatke diljem Europe. Taj plan, nazvan Project Clover, uključuje pohranjivanje podataka na poslužiteljima u Irskoj i Norveškoj, pri čemu IT tvrtka treće strane provjerava sve prijenose podataka izvan Europe.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije