Stižu promjene: TikTok uvodi ograničenje za mlađe od 18 godina

0
Radiosarajevo.ba
Stižu promjene: TikTok uvodi ograničenje za mlađe od 18 godina
Foto: Pixabay / Ilustracija

TikTok je objavio da će uspostaviti ograničenje korištenja aplikacije za mlađe od 18 godina na 60 minuta dnevno.

Ako tinejdžeri dostignu novo ograničenje od 60 minuta, morat će unijeti šifru roditelja da bi nastavili koristiti uslugu tog dana. 

Kineska kompanija ByteDance, vlasnica ove video aplikacije, kaže da kompanija uvodi ograničenje kako bi poboljšala dobrobit svojih mlađih korisnika i pomogla im da ostanu unutar kontroliranog dnevnog korištenja.

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Preminuo Branislav Brano Mićunović, čovjek s američke crne liste

Kompanija tvrdi da je upotreba ove opcije tokom prvog mjeseca testiranja povećala korištenje alata za kontrolu vremena provedenog u aplikaciji za 234 posto.

Korisnici TikToka moraju imati barem 13 godina, a sada će svi mlađi od 18 godina primati sedmičnu obavijest o svom vremenu korištenja.

Roditelji koji koriste opciju "Family Pairing" na aplikaciji također će imati pristup postavljanju ograničenja vremena korištenja, a omogućeno je podešavanje ograničenja ovisno o danu u sedmici (ili školskim praznicima). Opcija dolazi i s nadzornom pločom koja daje pregled korištenja aplikacije.

Osim toga, nova postavka "Mute Notifications" omogućit će roditeljima da isključe notifikacije na računima svoje djece.

Cormac Keenan, nadležni za povjerenje i sigurnosti u TikToku, izjavio je da je kompanija pri donošenju odluke o tome koliko dugo ograničenje treba biti konsultovala aktuelna akademska istraživanja i stručnjake iz Digital Wellness Lab-a u Boston Children's Hospitalu.

Europski parlament zabranio korištenje TikToka

Europski parlament zabranio korištenje TikToka

Prema BBC-u, TikTok je u septembru 2021. godine dosegao više od milijardu aktivnih mjesečnih korisnika, pri čemu je većina korisnika mlađa od 34 godine.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Najčitanije

/ Komentari

Prikaži komentare (0)

/ Povezano

/ Najnovije