Joe Biden na udaru guvernera Floride: "Odbrana Ukrajine nije vitalni nacionalni interes SAD"

3
Radiosarajevo.ba
Joe Biden na udaru guvernera Floride: "Odbrana Ukrajine nije vitalni nacionalni interes SAD"
Foto: Twitter / Ron DeSantis

Guverner Floride i član Republikanske stranke, Ron DeSantis, iznio je kontroverzan stav da obrana Ukrajine od ruske invazije nije vitalni interes Sjedinjenih Američkih Država.

DeSantis, koji ima velike šanse da bude republikanski kandidat na američkim predsjedničkim izborima, kritikovao je Bidenovu administraciju da "ispisuje bjanko ček Ukrajini" i ukazao na druge prioritete kojima bi se trebalo okrenuti političko rukovodstvo SAD.

"Iako SAD ima mnoge vitalne nacionalne interese - osiguravanje naših granica, rješavanje krize spremnosti unutar naše vojske, postizanje energetske sigurnosti i neovisnosti te kontrolu gospodarske, kulturne i vojne moći Kineske komunističke partije - daljnje zapetljavanje u teritorijalni spor između Ukrajine i Rusije nije jedan od njih", rekao je DeSantis odgovarajući na upitnik koji su novinari Fox Newsa postavili nekolicini deklariranih i potencijalnih republikanskih predsjedničkih kandidata.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Počinje Studentski festival dizajna i vizualnih komunikacija POPUP! 2024.

Iako je DeSantis priznao kako bi "mir trebao biti cilj", upozorio je da bi slanje trupa ili naprednog oružja poput borbenih zrakoplova F-16 i projektila dugog dometa "riskiralo eksplicitno uvlačenje Sjedinjenih Država u sukob i približavanje vrućem ratu između dviju najvećih svjetskih nuklearnih sila".

DeSantisove izjave dolaze u trenutku kad se Rusija priprema za pokretanje proljetne ofenzive. Magazin Politico navodi da su se republikanski članovi Kongresa su podijelili oko pitanja stalne potpore Sjedinjenih Država Ukrajini, pri čemu dio njih osobito zamjera troškove potpore, prenosi Index.

DeSantisove primjedbe po tom pitanju su slične primjedbama bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, koji je rekao da obrana zemlje od Rusije nije vitalni interes SAD-a, ali je vitalna za Europu. DeSantis je u svom istupu naglasio važnost davanja prioriteta obrani SAD-a, posebice na južnoj granici.

Ovo je čovjek kojeg se Kijev boji više nego Putina: Kako može utjecati na rat u Ukrajini?

Ovo je čovjek kojeg se Kijev boji više nego Putina: Kako može utjecati na rat u Ukrajini?

"Ne možemo dati prioritet intervenciji u eskalirajućem stranom ratu u odnosu na obranu vlastite domovine, pogotovo jer deseci tisuća Amerikanaca svake godine umiru od narkotika koji se krijumčare preko naše otvorene granice, a arsenali oružja kritični za našu sigurnost brzo se iscrpljuju", zaključio je DeSantis.

Radiosarajevo.ba pratite putem aplikacije za Android | iOS i društvenih mreža Twitter | Facebook | Instagram, kao i putem našeg Viber Chata.

/ Komentari

Prikaži komentare (3)

/ Povezano

/ Najnovije